Žensko savršenstvo kroz historiju

709

Drevni Egipat

Egipćanke su svoje oči iscrtavale kreonom, a sjena je uglavnom bila plava ili zelena. Popularna boja usana je bila narandžasta, crvena ili plavo – crna.

Antička Grčka

U Antičkoj Grčkoj korištena je neutralna sjena. Isticale su se obrve. Ako žena nije imala svoje, iznad nosa je lijepila životinjske dlake. Grčka je podsticala prirodnu ljepotu.

Stara Indiija

Indijke su ocrtavale donje linije očiju. U svoju kosu su stavljale dekorativne uzorke cvijeća. Čak tada sjaj na usnama je bio popularan. ‘Bindi’, tačka između očiju, je bila obilježje svake udate žene.

Stoljeće Kraljice Elizabete

Djevojke su na svoju kožu stavljale bijeli puder, a usne ukrašavale crvenim ružem. Da bi im čelo izgledalo duže brijale su obrve i liniju koja obilježava prirodan kraj kose ka licu.

Gejše, Japan

Koža gejši, boja lica je morala da bude izrazito bijela, a oblik „W“ od bijele farbe im je bio ocrtan na leđima. Usne su bojile crvenom bojom, ali ne čitave, nego do mjere da poprime izgled pupoljka. Donja crta očiju je, također, bila obojena crvenom bojom. Ovaj način šminkanja koriste gejše u Japanu i danas.

Period prije Francuske revolucije

Francuskinje su isticale svoje jagodice rozim rumenilom. Blijed ten se toliko cijenio da su neke žene, da bi naglasile, crtale vene. Također, crtale su i mladeže da bi naglasile bjelinu lica.

Raskošne 60-te

Svijetlo roza boja ruža je bila najpopularnija. Oči su se isticale umjetnim trepavicama. Obrazi su trebali biti istaknuti a kosa ‘pufnasta’.

 

Komentari

komentara