ZanimljivostiPutovanjaFOTO / Krakov, grad poljskih kraljeva

FOTO / Krakov, grad poljskih kraljeva

Krakov, jedan od najstarijih gradova u Poljskoj, smatra se glavnim kulturnim i turističkim središtem te zemlje.

Osim što je historijski grad, Krakov veličanstvenom arhitekturom daje značajan doprinos i u turističkom smislu.

Po veličini je drugi grad (iza Varšave) s oko 750.000 stanovnika. Historijsku gradsku jezgru ili Stari grad UNESCO je 1978. godine uvrstio na listu mjesta svjetske baštine i to kao prvo takvo uopće. Kao bivša prijestolnica Poljske odiše srednjovjekovnom ljepotom i bogatom historijom.

Tokom 20. stoljeća doživio je teške trenutke jer su ga nacisti izabrali kao sjedište svoje okupacije u Poljskoj. No, to ujedno i glavni razlog zbog čega je tako dobro očuvana historijska arhitektura budući da je bio izuzet razaranja, a nacistički su tragovi vidljivi u memorijalnim dijelovima grada i bližoj okolini.

Jedan od najvažnijih simbola grada je brežuljak Wawel gdje se nalaze dvije najvažnije gradske znamenitosti. Kraljevski dvorac jedan je od najljepših renesansnih dvoraca Evrope i bio je sjedište poljskih kraljeva punih pet stoljeća.

Upravo u tom dvorcu Poljaci čuvaju najdragocjenije umjetničko djelo, Leonardovu “Damu s hermelinom”. Na brdu se uz kraljevski dvorac nalazi i Katedrala sv. Stanislava i Vaclava koja se smatra poljskim nacionalnim svetištem, mjesto krunjenja, ali i posljednjeg počivališta poljskih kraljeva.

Gradski glavni trg je najveći evropski srednjovjekovni trg, nepromijenjena izgleda od 13. stoljeća s predivnim Ratuszowim tornjem.

Trg okružuju stare kamene kuće, najpoznatija crkva na trgu je Bazilika sv. Marije, poznate po svom oltaru i zvuku trube svakog sata, kao i Crkva sv. Vojtjeha.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE