ZDKSaopćenjaOdržana Izborna konvencija KO FOŽ SDP BIHZDK

Održana Izborna konvencija KO FOŽ SDP BIHZDK

U subotu, 22.04.2024.godine u Zenici je održana Izborna Konvencija Foruma žena SDP BiH ZDK u čijem radu su  učestvovale delegatkinje FOŽ iz 10 općinskih/gradskihorganizacija SDP BiH ZDK. Svojim prisustvom  i  obraćanjem Konvenciju su uveličali i prisutni gosti: predsjednik KO SDP BiH ZDK Mirsad Mahmutagić, dugogodišnje  članice i istaknute aktivistice SDP BiHnositeljice izvršne i zakonodavne vlasti  u PBiH, FBiH i ZDK, Nermina Zaimović Uzunović, Ermina Salkičević Dizdarević, Jasmina Zubić, Draženka Subašić, Rabija Haračić, Jasminka Begić, te članice Udruženja antifašista i boraca  Grada Zenice, Fatima Kasumović i Sadžida Begagić. U demokratskoj, drugarskoj i svečanoj  atmosferi, delegatkinje su birale  rukovodstvo  kojeće u narednom četverogodišnjem mandatu  voditi Forum ženaSDP BiH ZDK. Za predsjednicu  KO FOŽ SDP BiH ZDK izabana je  VILDANA  DŽINIĆ  iz Žepča potpredsjedniceMAJA BAJRAMOVIĆ iz Zavidovića, ANKA SAVIĆ   iz Zenice i MEDINA HOPIĆ   iz Doboj Juga, dok je za koordinatoricu ponovo izabrana  NADEŽDA FILIPOVIĆ  iz Zenice.

Jednoglasno je usvojen  Program rada za   2024. godinu kojimsu planirane aktivnosti KO FOŽ SDP za  naredni period saposebnim akcentom na Lokalne izbore 2024.godine: učešćežena u procesu predlaganja i kreiranja kandidatskih  lista, izrada lokalnih politika,promocija kandidatkinja, učešće  ženau radu biračkih odbora i posmatrača, nastavak saradnje saNVO u svim općinama/gradovima i dr…

Konvencija je jednoglasno, a zbog  povećanog broja nasiljanad ženama koje u zadnje vrijeme često rezultira ubistvomžena, usvojila  sljedeće ZAKLJUČKE:

najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja nad ženama,
svaki oblik nasilja mora se tretirati kao krivično djelo,
od zastupnika SDP BiH u oba Doma PFBiH  tražimo da insistiraju i apeluju na Ministarstvo pravde F BiH da pod hitno u parlamentarnu proceduru dostavi  Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Prijedlog izmjena krivičnog zakona čime bi se došlo do adekvatnijg  zakonskog okvira zaštite žrtve nasilja, a počinicoma pooštrile kaznene mjere.
Samo kažnjavanjem počionica nasilja isto se može smanjiti, a pooštrenim zatvorskim kaznama  svesti na minimum i zaustaviti.
Nasilje nad ženama mora prestati.
Žena nije rođena da bude žrtva !

 

Visoko.co.ba/Konvencija  Foruma žena SDP BiH ZDK

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE