ZanimljivostiZdrave namirnice koje treba dodati ishrani

Zdrave namirnice koje treba dodati ishrani

Da li ste probali neku ili ih jednostavno gurnete u stranu kad god vam ih posluže na tanjiru? Prema statistici, ljudi imaju tendenciju i stav da su samo zelene namirnice dobre, dok ostale obojene namirnice nazivaju rizičnim.
Međutim, danas nauka sugeriše da treba dodati puno boja na svom tanjiru za svaki obrok. Što više boja na tanjiru, više iznosa hranljivih materija i proteina ćete unijeti u vaše tijelo.
Kada je riječ o bijeloj hrani, većina ljudi se ustručava da je konzumira. Međutim postoje bijele namirnice koje su jako zdrave, sadrže hranljive materije kao što su kalcijum, kalijum i gvožđe i mogu imati dobar uticaj na tijelo.
Ovih 9 zdravih bijelih namirnica treba dodati u vašu ishranu na dnevnom nivou. Pogledajte koje bijele namirnice će poboljšati vaše zdravlje i ojačati vaš imunitet.

  • Pečurke

Pečurke su zdrave i potrebno ih je konzumirati najmanje dva puta u nedjelju dana. Jedna porcija gljiva će vam obezbijediti zdravu količinu vlakana i kalcijuma. Također, sadrže samo 44 kalorije. Ovas Započnite dan sa posudom ovsene kaše. Ali, provjerite da li ste se odlučili za med umjesto šećera i birajte obrano ili bademovo mlijeko. Dodajte malo boje bijelom obroku, svježim voćem.

  • Karfiol

Da li ste znali da karfiol sadrži zdrav izvor glukozinolata i sumpor fitohemikalije koji pomažu u sprečavanju određene vrste raka? Dakle, dodajte ovu bijelu vegetarijansku namirnicu na tanjir da bi rak držali na odstojanju.

  • Repa

Repa sadrži dobre količine vitamina i minerala. Kada se kora ukloni, bijeli mesnati dio koji se konzumira sadrži vitamin C, vlakna i kalijum koji je zapravo dobar za imunitet.

  • Bijeli luk

Ako konzumirate hranu koja sadrži bijeli luk, zaštitit ćete se od najsmrtonosnije bolesti na svijetu – raka. Bijeli luk ima osobine koje mogu da smanje rizik od pojave raka na želucu, debelom crijevu i rektumu

  • Tofu

Tofu je još jedna zdrava bijela hrana, koju mislimo da treba da konzumirate barem jednom nedjeljno. Tofu je bogat kalcijumom i vitaminima koji obezbeđuju mnogo energije.

  • Jaja

Više od polovine proteina jajeta se nalazi u bjelancima zajedno sa vitaminom B2 i niskim količinama masti i holesterola nego žumance. Dakle, konzumirajte više bjelanaca u vašoj ishrani.

  • Piletina

Piletina je skladište proteina. Što više proteina konzumirate, više energije ćete imati kada krene sagorjevanje masti u organizmu. Isto tako, piletina pomaže u povećanju metabolizma tijela.

  • Crni luk

Crni luk možete dodati bilo kojoj hrani. On čini obroke ukusnijim, ali donosi mnogo zdravstvenih benificija. Luk sadrži malo kalorija, sagorijeva kalorije, a vegetarijanci mogu uživati u ovoj namirinici svaki dan.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE