BiHLokalni izbori 2024Visočka slagalica za lokalne izbore: Svak sa svakim, niko ni s kim

Visočka slagalica za lokalne izbore: Svak sa svakim, niko ni s kim

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su raspisani, u Visokom zvanične kandidature bar za mjesto gradonačelnika i nosioca liste samo je javnosti ponudila SDA, a radi se o Mirzi Ganiću koji ide u trku za drugi mandat i Esadu Semiću koji je kao i prije četiri godine nosilac liste SDA za Gradsko Vijeće.

Na društvenim mrežama možemo vidjeti nevješto upakovane video promocije, obećanja i PR tekstove brojnih aktera iz lokalnog političkog života za koje bi, “mišljenje struke” i ekpert za izborne procese Emir Dizdar znao reći da su se “začešljali” – kako za mjesta gradonačelnika tako i za dobre pozicije na budućim listama iako još nikome nisu baš najjasnije Šmitove odluke i to šta smiju, a šta ne smiju na putu osvajanja mandata. U tom pogledu političke situacije u Visokom bi čak možda moglo biti i zanimljivo pratiti rasplet političkih odnosa na lolaknom nivou, gdje SDA trenutno dominira, a Trojka pokazuje brojne procjepe i neusaglašenosti. Vrlo je izvjesno da će Visoko biti i grad pilot projekat gdje će se testirati nove tehnologije prilikom glasanja, a koje će osujetiti izborne krađe i špekulacije sa biračkim odborima.

Sasvim je jasno da je pokušaj da se napravi neka koalicija opozicionih stranaka po uzoru na matricu sa kojom je nastupio bošnjački član Predsjedništva Denis Bećerević unaprijed propala, pa tako i njegovih nešto preko 7.000 glasova u Visokom na koje su računali SDP i NiP sa “istomišljenicima” koji će se kasnije ispostaviti kao neistomišljenici. Pokušaj NiP-a koji u ovom trenutku u Visokom ne znači ništa jer ne participira u Gradskom vijeću da se nametne kao lider i stranka koja će voditi procese baš onako kako se sa duplo manje glasova Konaković nametnuo Nikšiću u Federaciji i na Državnom nivou je propao jer je odlučnošću starih članova GO SDP Visoko koji nisu zaboravili ne tako davnu prošlost kada su im tada “nezavisni”, a danas preletači u NiP željeli oteti prostorije partije i zabranjivali tribine i skupove, takav scenarij nije dozvoljen iako je u sadašnjem SDP-u bilo zainteresovanih da se i to podrži samo kako bi pojedinci sačuvali stečene pozicije i kako bi njihovim guzicama bilo dobro.

U takvoj postavci stvari dolazimo u situaciju da će i SDP i NiP imati kandidate za gradonačelnike, a ne jednog zajdničkog kako u većini opština i gradova praktikuju. SDP je pokušao angažovati i dogovoriti se sa Adnanom Delićem koji nije krio svoju zainteresovanost kojom bi spasio Belmina Zukana da on ne mora biti kandidat, a na osnovu odluke SDP BiH da u gradovima gdje nemaju kandidata mora na listu predsjednik Gradskog odbora, a što još nije ozvaničeno ko će od njih dvojice biti kandidat. Dok sa druge strane NiP koji je prvo mudro ispipao situaciju i osjetio raspoloženje biračkog tijela, a svjesni da se mandat u Domu naroda mora vratiti SDP-u nakon dvije godije jer je to međustranački dogovor na vrhu i uzevši u obzir da skupštinski paušal nije dovoljan za život kakav se naviklo živjeti sa državnih jasli posljednjih četranaest godina dolazimo do sasvim izvjesne i realne mogućnosti da se na izborima pojavi poražena od prije četiri godine Amra Babić.

Bit će interesantno vidjeti i koga će podržati Demokratska Fronta koja je na svih razinama vlasti u koaliciji sa SDA, a u Visokom je njen predsjednik neko ko u Gradskom vijeću sjedi sa mandatom koji je dobio na listi “Nezavisnih” i hipotekom predsjedavajućeg Gradskog vijeća bvšeg režima i vrlo često na sjednicama Gradskog vijeća djeluje opoziciono. Dok sa druge strane imamo novonastalu Snagu Naroda koju je utemeljio Ramo Isak koji je u vlasti na višim razinama sa Trojkom, kome je savjetnik savjetnik Dario Pekić također mogući kandidat za gradonačelnika, a njegov sin Nikola Pekić je aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća koji je opet u koaliciji sa SDA na lokalnom nivou!?

Pomalo čudna i šizofrena politička situacija koja će vrlo brzo biti puno jasnija jer su pravila i rokovi vrlo jasni:

  • Od 9. do 24. maja će biti u toku prijave za ovjeru učešča na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati;
  • Od 26. juna do 8. jula se podnose kandidatske liste, a nakon izvršenih provjera će liste biti objavljene (do 22. augusta).

Ono što je trenutno izvjesno i imena sa kojima se licitira u javnosti u borbi za mjesto gradonačelnika su: Mirza Ganić, (SDA) Adnan Delić (SDP) ili Belmin Zukan (SDP), Amra Babić (NiP) i Dario Pekić (Snaga Naroda).

Visoko.co.ba

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE