BiHLokalni izbori 2024U Visokom ipak pet kandidata za gradonačelnika

U Visokom ipak pet kandidata za gradonačelnika

Nakon što je 08.07. istekao rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima, koji će biti održani u nedjelju, 6. oktobra zvanično su poznata i sva imena kandidata za gradonačelnika Visokog. Ranije su svoje kandidature istakli Mirza Ganić (SDA), Adnan Delić (SDP), Dario Pekić (Snaga Naroda), a prije isteka roka za prijavu kandidature su obznanili i Elvedin Šabanović (NAPRIJED!) te Mirnes Fatić (NiP).

Nakon dugo vremena u Visokom imamo veći broj kandidata za gradonačelnika, a na prvi pogled odmah možemo i da primjetimo kako “Trojka” u našem gradu neće nastupiti zajednički pa tako SDP, NiP i Snaga Naroda imaju pojedinačne kandidate. Suprotno od tri pomenute stranke koje čine vlast na Federalnom i državnom nivou na izborima se prvi put pojavljuje i stranka NAPRIJED! čiji je osnivač Šemsudin Mehmedović i čiji predstavnici u Visokom su dugo pregovarali i bili dio tzv. “udružene opozicije” koja se na kraju raspala, a u novonastalim okolnostima i ova stranka je odlučila da ima svog kandidata.

Bit će interesantno vidjeti i koga će podržati stranke koje nemaju svoje kandidate za gradonačelnika i čiji je fokus samo na Gradskom vijeću Visoko. Prije svega ovdje se misli o Demokratskoj Fronti (DF) i Stranci za BiH (SBiH), dva politička subjekta koja su na višim razinama vlasti u koaliciji sa SDA.

Aktuelni gradonačelnik Mirza Ganić je prije četiri godine uz protukandidate Darija Pekića i Amru Babić osvojio 10.501 glas i sa tim izbornim kapitalom ulazi u borbu za obnovu mandata. Politička karijera Ganića do sada bilježi mandate u Gradskom Vijeću Visoko, Skupštini ZDK, Federalnom parlamentu i na poziciji premijera ZDK.

Dario Pekić je aktuelni savjetnik Rame Isaka ministra FUP-a i osnivača političkog subjekta Snaga Naroda. Prije toga bio je ministar MUP-a u Vladi ZDK, a dvije godine je bio i vijećnik u Gradskom vijeću Visoko. Prije četiri godine na lokalnim izborima u utrci za mjesto gradonačelnika dobio je 1.462 glasa.

Adnan Delić do sada nije bio kandidat na izborima u Visokom, u borbu za poziciju gradonačelnika kao kandidat SDP-a dolazi iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Elvedin Šabanović kao kandidat pokreta NAPRIJED! ima političko iskustvo kroz četverogodišnji mandat u Gradskom vijeću Visoko tada kao član A-SDA, a kasnije i kao nezavisni vijećnik.

Mirnes Fatić kandidat NiP-a u nekoliko navrata je bio vijećnik u Gradskom vijeću Visoko kao član BPS-a. Nakon što je prešao u NiP prije dvije godine okušao se u borbi za mandat u Federalnom parlamntu i nije uspio. Na Lokalnim izborima prije četiri godine bio je nosilac BPS-a na listi za Gradsko vijeće Visoko i osvojio 185 glasova što nije bilo dovoljno za dobijanje mandata.

Centralna izborna komisija BiH u skladu sa rokovima utvrđenim u navedenom Uputstvu izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega će do 28. augusta 2024. ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranici www.izbori.ba, najavljeno je iz te institucije.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE