SDA Visoko: Vijećnik Belmin Zukan promašio i šefa i stanicu, i otpravnika vozova

Da je dosljedan svojoj praksi apsolutne nepovezanosti sa stvarnošću, činjenicama i prirodom svoje uloge u politici i Gradskom vijeću, svojim posljednjim istupima još jednom nam je pokazao vijećnik Belmin Zukan. Isfrustriran nemogućnošću da javnosti i glasačima isporuči bilo kakav konkretan i opipljiv rezultat javnog angažmana svoje političke opcije i sebe lično, vijećnik Zukan se zaigrao i zabavio dijeljenjem lekcija i ocjenama kvaliteta rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona čemu ni po jednom parametru nije dorastao. Jasno je da su jeftini populizam i paušalne ocjene jedino što mu je ostalo, ali kada to pređe granice dobrog ukusa, prisiljeni smo reagirati.
Njegov posljednji istup vezan je za uspostavljanje redovne željezničke putničke linije između Sarajeva i Visokog kojoj je „doprinio“ samo utoliko da je iznio informaciju da je ista uspostavljena. U odgovoru na vijećničko pitanje jasno su navedeni koraci koji su poduzimani na putu dolaska do rješenja. Kroz gradonačelnikovo izlaganje prezentirana je spremnost na saradnju Gradske uprave i iskazano očekivanje da se uspostavi više linija prema Sarajevu koje će opsluživati sve stanice na području Grada Visoko (Dobrinje-Buzići-Poriječani-Visoko), te jasno iskazana dobra volja da se traži rješenje za sufinansiranje sa nivoa Grada. Također, iskazana je i zahvalnost prema svima koji to učine umjesto Grada, bez obzira na njihovu političku opredjeljenost.
Nažalost, sve to nije spriječilo vijećnika Zukana da se prizemnim politikantstvom obruši na činjenice, konkretne rezultate rada i dobru volju da se sistem dalje unaprjeđuje. S obzirom na ideale za koje se navodno zalaže, smatramo da bi vijećniku Zukanu bilo mnogo uputnije da se umjesto obmanjivanjem javnosti pozabavi vlastitim radom i stabilizacijom svoje stranke koja je već godinama u slobodnom padu.
A u političku i organizacijsku impotentnost SDP-a smo se itekako dobro uvjerili tokom neslavnog, i srećom kratkotrajnog vremena njihove vladavine na području našeg kantona. Podsjetimo, u vrijeme SDP kantonalne vlasti:
– Umjesto dobrog privrednog ambijenta, imali smo anarhiju
– Plate prosvjetnim radnicima, sudstvu i policiji bile su minimalne i neredovne, redovna su bila jedino kašnjena.
– Nagomilana su milionska dugovanja prema svim dobavljačima i izvođačima radova.
– Kapitalna ulaganja su bila misaona imenica, i radi pogrešne SDP politike Grad Visoko je za vrlo kratko vrijeme oštećen za cca 4 miliona KM.
– Nije bilo javnih radova koje je pokrenula Vlada Ze-Do kantona,
– Nije bilo javnih poziva za stambeno zbrinjavanje boraca.
– Od budžetom planiranih 8,5 miliona KM za tekuće transfere i druge rashode za boračku populaciju Visokom je u skladu sa pravilima raspodjele trebalo pripasti 10,49% ili 891,650KM. Umjesto toga, visočkoj boračkoj populaciji odobreno je svega 398.445,04KM, a od toga isplaćeno samo 237.108,24 KM. SDP kantonalna vlada je boračku populaciju iz Visokog za samo jednu godinu oštetila za 654.541,76KM.
– Bila su enormna kašnjenja u isplati zakonskih obaveza prema studentima, porodiljama, civilnim žrtvama rata, borcima, poljoprivrednicima, prosvjetnim radnicima itd… Nema ko se nije žalio, jer su i sredstva za sport i kulturu, kao i za poljoprivredu bila smanjena.
Vijećnik Zukan ili ne razumije navedene činjenice, ili se pravi da ih ne vidi, kao što ne vidi da njegova politička opcija unatoč tome što je imala mandatara i predsjedavajućeg Skupštine nije bila u stanju sastaviti Vladu ZDK. Dok je predstavnika kakav je vijećnik Zukan, vjerujemo da SDP još dugo neće biti u prilici da ponudi Vladu ZDK, a sudeći po rezultatima njihove kratkotrajne vlasti, najbolje će pomoći građanima tako što neće biti nosioci vlasti.
Dopadalo Vam se ili ne, mi smo reintegrirali Visoko u ZDK i FBIH, te na takav način uspostavili saradnju sa svim predstavnicima viših nivoa vlasti i osigurali značajna finansijska sredstva za Grad Visoko. Nastavićemo saradnju ne osvrćući se na jeftine i neupućene pokušaje da se oni relativiziraju.
U međuvremenu, molimo obojicu naših uvaženih kolega iz SDP-a da u naredne dvije godine budu malo konkretniji i korisniji, te da građanima ponude nešto više od neistina i besplatnog populizma bez obaveze sa govornice Gradskog vijeća.
GO SDA Visoko / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.