Lokalni izboriUzunalić i Smolo (SDP): Prava porodilja moraju biti jednaka!

Uzunalić i Smolo (SDP): Prava porodilja moraju biti jednaka!

Diskriminacija prema porodiljama je stvarni problem Bosne i Hercegovine zbog nepostojanja jedinstvenih propisa na državnom i federalnom nivou. Primjera radi, tretman porodilja drukčiji je s obzirom na njihovu zaposlenost u javnom u odnosu na realni sektor. Žene uposlene u realnom sektoru ne primaju stopostotnu platu za vrijeme porođajnog dopusta, nego određeni procent tog iznosa koji je različit od kantona do kantona. Ipak, lokalna vlast mora pomoći porodiljama da se ove nejednakosti umanje, barem kroz jednokratnu novčanu pomoć koju moramo povećati u Visokom.

Lokalna zajednica mora se razvijati u ovom smijeru, kako bi porodiljama posebno onim koje rade u privatnom sektoru financijski teret bio manji. Kao buduće vijećnice, pokrenut ćemo inicijativu kako bi se poboljšao status porodilja i iznos porodiljskih naknada.

Unapređenjem ovih politika socijalne zaštite porodilja u prethodnih 4 godine nije se bavio ni jedan vijećnik ili vijećnica, iako podaci jasno upućuju da je stanje daleko od dobrog. Analiza Foruma lijeve inicijative jasno govori da velika većina ispitanika smatra:

– Da bi se odlučili za više djece u porodici kada bi porodiljska naknada bila veća (69,5%);
– Da je najveći problem s porodiljskim naknadama nedovoljan novčani iznos (77,7%);
– Da porodiljske naknade trebaju biti jednake za sve porodilje u FBiH bez obzira na radni status i mjesto prebivališta (89,5%).

Također, žene su često diskriminisane od strane potencijalnih ili trenutnih poslodavaca na osnovu njihovih planova za proširenje porodice, samim tim što zbog porodiljskog odsustva izostaju s posla, a primaju novčanu naknadu koja im je potrebna.
Naše sugrađanke su nam se obratile sa vlastitim iskustvima na ovu temu. Planiranje trudnoće nerijetko rezultira trenutnim otkazom u privatnom sektoru, otkazom nakon isteka ugovora ili nemogućnošću produživanja trenutnog ugovora. Poslodavci nisu obavezni isplaćivati svojim zaposlenicima/ama razliku plate dok su na porodiljskom odsustvu. Porodiljsko odsustvo u prosjeku traje 7-10 dana iako je zakonom propisano da traje godinu dana za prvo dijete! I istraživanja i lična iskustva žena potvrđuju nepoštivanja prava porodilje od strane poslodavaca Čak je 85% slučajeva zloupotrebe položaja poslodavca u odnosu na ženu porodilju u privatnom sektoru!

SDP Visoko je i prije inzistirao na politikama socijalne zaštite i poštivanja prava, i nastavit će i u novom sazivu Gradskog vijeća. Naša zastupnica u Federalnom parlamentu BiH i članica Kluba parlamentarki, Jasmina Zubić, potpisnica je inicijative za izjednačavanje porodiljskih naknada na nivou FBIH. SDP je u suradnji sa nevladinim sektorom proučavao stanje u oblasti socijalne zaštite, a posebno porodiljske naknade. Pristupit ćemo odgovorno donošenju propisa koji bi na jedinstven načini riješili problem niskih porodiljskih naknada, počevši od lokalnog nivoa. Prava porodilja moraju biti jednaka i moraju se poštivati!

 

Visoko.co.ba/GO SDP Visoko


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE