ZanimljivostiSpaceX želi poslati Starship u orbitu u maju

SpaceX želi poslati Starship u orbitu u maju

Kompanija SpaceX planira u maju lansirati svoju raketu Starship u orbitu.

Ukoliko ne bude nekih odgađanja, direktor kompanije SpaceX Elon Musk vjeruje da će lansiranje Starshipa u orbitu biti obavljeno u maju. U SpaceX-u planiraju da do aprila imaju 39 sprwmnih raketnih motora, a za njihovu integraciju će biti potrebno oko mjesec dana.

Lansiranje će ovisiti o novijim Raptor 2 motorima koji su moćniji i pouzdaniji u odnosu na starije modele. SpaceX ih je počeo proizvoditi u decembru 2021. godine, a njhovo dizajniranje je duplo jeftinije u poređenju s prethodnim. Raptor 2 motori su znatno snažniji, a uz ro koriste i manje dijelova. Očekuje se da će se Raptor 2 koristiti za Starship, ali i za raketu Super Heavy, a ističu se kao ključni dio planova SpaceX-a za misije na Mjesec i Mars.

Lansiranje ne ovisi samo o tehničkom napretku nego i o dozvoli Federalne administracije za avijaciju. SpaceX je obavio razgovore o orbitalnom letu Starshipa još prošle godine i optimističan je kad su u pitanju rokovi. To se nekada znalo “obiti o glavu”, no sada su se složile gotovo sve kockice u Muskovom planu.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE