ZanimljivostiNauka i tehnologijaHistorijski trenutak: Starship Elona Muska uspješno sletio na Zemlju nakon leta u...

Historijski trenutak: Starship Elona Muska uspješno sletio na Zemlju nakon leta u svemir

SpaceX-ova divovska raketa Starship preživjela je ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu u četvrtak i uspješno se spustila u Indijski okean, kako je i planirano tokom svoje četvrte testne misije nakon lansiranja iz južnog Teksasa.

Dvostepena letjelica, koja se sastoji od svemirskog broda Starship postavljenog na vrhu visokog Super Heavy raketnog pojačivača, raspala se tokom posljednjeg pokušaja u martu kada je pokušala preživjeti ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu.

Međutim, letjelica je preživjela svoj ponovni ulazak u četvrtak, pokazao je SpaceX-ov prijenos uživo.

“Uprkos gubitku mnogih pločica i oštećenju krilca, Starship je uspio sigurno sletjeti u okean!” objavio je direktor SpaceX-a Elon Musk na društvenim mrežama nakon spuštanja.

Najveća i najmoćnija raketa na svijetu — visoka 121 metar — bila je prazna dok je letjela iznad Meksičkog zaljeva i kretala se prema istoku.

Svemirski brod na vrhu ciljao je na polukrug oko planete sa spuštanjem u Indijski okean, nakon što je odbacio prvi stepen pojačivača u zaljevu.

Ovog puta, SpaceX je nastojao izbjeći eksplozije kontrolisanjem spuštanja.

SpaceX je bio blizu u martu, ali je izgubio kontakt sa letjelicom dok je izlijetala iz svemira i eksplodirala nedugo prije cilja.

Pojačivač se također raspao u letu, oko 400 metara iznad zaljeva.

Prošlogodišnja dva testna leta završila su eksplozijama nedugo nakon polijetanja sa južnog vrha Teksasa blizu meksičke granice.

Prvi let je uništio lansirnu platformu na plaži Boca Chica i raspršio krhotine na hiljade metara unaokolo.

SpaceX je unaprijedio softver i napravio određene promjene na raketi kako bi povećao šanse za uspjeh.

Federalna uprava za avijaciju (FAA) odobrila je u utorak ovu četvrtu demonstraciju, navodeći da su svi sigurnosni zahtjevi ispunjeni.

Starship je dizajniran da bude potpuno višekratno upotrebljiv.

Zbog toga SpaceX želi kontrolisati ulazak pojačivača u zaljev i spuštanje letjelice u Indijski okean — ovo je zamišljeno kao praksa za planirana buduća slijetanja.

NASA je naručila par Starshipova za dvije misije spuštanja astronauta na Mjesec, planirane za kasnije tokom ove decenije.

Svaka misija će se oslanjati na NASA-inu vlastitu raketu i kapsulu za polazak sa Zemlje, ali će se sastati sa Starshipom u lunarnoj orbiti za spuštanje na površinu.

SpaceX već prodaje turističke letove oko Mjeseca.

Prvi privatni lunarni kupac, japanski tajkun, odustao je od puta sa svojom pratnjom prošle sedmice, navodeći često odgađan raspored kao razlog.

Osnivač i direktor SpaceX-a ima i veće planove: Musk zamišlja flote Starshipova koji lansiraju ljude i infrastrukturu potrebnu za izgradnju grada na Marsu.

Visoko.co.ba/Klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE