ZanimljivostiSpaceX i T-Mobile poslali prve tekstualne poruke putem Starlink satelita

SpaceX i T-Mobile poslali prve tekstualne poruke putem Starlink satelita

Kompanija SpaceX je poslala i primila prve tekstualne poruke poslane putem T-Mobilea uz korištenje D2D (direct-to-device) Starlink satelita lansiranih prije nekoliko dana.

Kao što je prvi put najavljeno u augustu 2022. godine, cilj projekta je da omogući satelitsko internet povezivanje sa standardnim mobitelima kako bi korisnici mreže T-Mobile mogli ostati online čak i kad su u “mrtvim zemaljskim zonama”.

T-Mobile je saopćio da namjerava lansirati tekstualne usluge ove godine, dok će usluge koje se odnose na glasovne poruke, podatke i IoT (internet of things) biti dostupne od 2025. godine. SpaceX s ena globalnom nivou udružio s Rogersom iz Kanade, australskim Optusom, japanskim KDDI-jem i drugim kompanijama. Šema podrazumijeva veće, specijalne verzije Starlink satelita s D2D mogućnostima, a SpaceX je lansirao prve od njih 2. januara te je obavio rane testove bez ikakvih problema.

“U ponedjeljak 8. januara smo poslali i primili naše prve poruke koristeći nemodificirane mobitele na Zemlji i naše nove satelite u svemiru, kao i mrežu T-Mobilea. Sve ukazuje na to da sistem funkcioniše”, saopćeno je iz SpaceX-a.

Kada je plan najavljen, direktor T-Mobilea, Mike Sievert, uporedio je novu tehnologiju s postavljanjem tornjeva s odašiljačima na nebu. Dodao je da bi se na ovaj način jednog dana mogle eliminisati “mrtve” zone, što bi omogućilo ljudima da lako uspostave kontakt međusobno čak i kad su usred okeana.

Iz SpaceX-a navode da je sistem, koji koristi LTE/4G (ne 5G protokole) nešto komplikovaniji od “tornjeva na nebu”. S obzirom da se sateliti kreću desetine hiljada kilometara po satu u odnosu Zemlju, prijenos podataka mora biti besprijekoran.

Ipak, ove dvije kompanije nisu prve testirale ovakav sistem. AST SpaceMobile i AT&T su uspješno testirali dvosmjerni satelitski glasovni poziv na svojoj mreži u aprilu tako što su pozvali boj u Japanu koristeći fabrički Samsungov smartphone Galaxy S22. AT&T se također žalio vlastima da je plan SpaceX-a i T-Mobilea “nedovoljan” kada je riječ o riziku i štetnom djelovanju na mreže na Zemlji.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE