ZanimljivostiNauka i tehnologijaSvemirska raketa Falcon-9 sa četiri astronauta poletjela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Svemirska raketa Falcon-9 sa četiri astronauta poletjela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Tri američka astronauta i jedan ruski poletjeli su kasno preksinoć svemirskom raketom Falcon-9 iz američke savezne države Floride na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), gdje će ostati oko šest mjeseci.

Raketa kompanije SpaceX poletjela je 22.53 po lokalnom vremenu (4.16 rano ujutro po srednje-evropskom vremenu) iz svemirskog centra Kennedy u Floridi.

Raketa je trebalo da devet minuta od polijetanja uđe u orbitu. Polijetanje astronauta prvobitno je bilo zakazano za subotu, ali je odloženo za 24 sata zbog nepovoljnog vremena.

Amerikanac Michael Barrat je jedini astronaut posade-8 koji je već bio na ISS.

Međutim, to će biti prvo svemirsko putovanje za druga dva Amerikanca – Matthewa Dominicka i Jeanette Epps, kao i za Rusa Aleksandra Grebionkina.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koje zajedno upravljaju ISS-om, uspostavile su program razmjene astronauta, pri čemu svaki naizmjenično prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Taj program je održan uprkos ratu u Ukrajini, a ISS je sada jedan od rijetkih primjera saradnje Washingtona i Moskve.

Astronauti će tokom šest mjeseci boravka imati zadatak da izvedu više od 200 naučnih eksperimenata.

federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE