ZanimljivostiSamsungov novi OLED ekran može "pročitati" otisak prsta na bilo kojem dijelu

Samsungov novi OLED ekran može “pročitati” otisak prsta na bilo kojem dijelu

Samsung je predstavio novu tehnologiju ekrana koja bi mogla dovesti do novih mogućnosti vezanih za biometriju i zdravlje za buduće mobitele i tablet kompjutere.

Južnokorejski gigant je razvio takozvani Sensor OLED Display koji može “pročitati” otisak prsta bez obzira koji dio ekrana korisnik dodirne. Većina mobitela ima senzore za otisak prsta smještene ispod ekrana kao odvojene module te rade samo u maloj određenoj zoni, no u slučaju Sensor OLED ekrana je senzor integrisan u sam panel.

S obzirom da tehnologija “čita” otisak prsta na svakom dijelu ekrana, ona se može koristiti za praćenje rada srce i mjerenje krvnog pritiska. Iz Samsunga kažu da je čak preciznija od dostupnih nosivih uređaja koji su trenutno dostupni. Za mjerenje krvnog pritiska je potrebno staviti dva prsta na ekran, nakon čega se OLED svjetlo drugačije odbija ovisno o kontrakciji i relaksaciji krvnih sudova. Nakon što se ta informacija vrati na panel, senzor je pretvara u zdravstvenu metriku.

Samsung je predstavio i Rollable Flex ekran čija se veličina povećava pet puta kada se “odmota”, a pokazan je i Flex In & Out koncept mobitela sličan Galaxyju Fold, koji se vertikalno savija prema unutra i vani. Time se eliminiše potreba za unutrašnjim ekranom, što bi moglo dovesti do tanjih preklopnih mobitela.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE