SvijetRadnici Samsunga proglasili štrajk na neodređeno vrijeme

Radnici Samsunga proglasili štrajk na neodređeno vrijeme

Sindikat koji predstavlja radnike kompanije Samsung Electronics u Južnoj Koreji objavio je u srijedu da će nastaviti sa štrajkom na “neodređeno vrijeme”.

Nacionalna sindikat Samsung Electronics (NSEU) ranije je objavio trodnevni štrajk. Ova radnička akcija je najveća u historiji tehnološkog giganta.

To dolazi nakon što je kompanija predvidjela značajno smanjenje poslovanja u drugom kvartalu.

NSEU je saopćio da je odlučio da produži štrajk jer uprava nije pokazala nikakvu spremnost za razgovore.

“(Mi) proglašavamo drugi generalni štrajk na neodređeno vrijeme od 10. jula, nakon što smo saznali da rukovodstvo nema spremnost za razgovor – navodi se u saopćenju NSEU-a.

Potpredsjednik NSEU-a Lee Hyun-kuk Lee rekao je agenciji Reuters da je uprava ponudila povećanje od tri posto ali sindikat smatra da njegovi zahtjevi bolje odražavaju inflaciju.

NSEU ima oko 30.000 članova, što čini skoro četvrtinu Samsungove radne snage u Južnoj Koreji.

Preko 5.000 zaposlenih u Samsungu uključeno je u štrajk koji je počeo u ponedjeljak. NSEU je pozvao više radnika da se pridruže radnoj akciji, uključujući i “one koji oklijevaju”.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE