Lokalne TemeNegativno VisokoOtkrivamo: Nepodnošljivi smrad u Visokom ne dolazi samo iz postrojenja Preventa slike...

Otkrivamo: Nepodnošljivi smrad u Visokom ne dolazi samo iz postrojenja Preventa slike iz Vitexa to potvrđuju

Usljed visokih temperaturu, a vrlo često i bez njih, pa čak i zimi, Visoko je godinama unazad suočeno sa nepodnošljivim smradom koji sve više Visočana šalje na onkološko odjeljenje KB Zenica.

Aktuelizirali smo ovu temu prije osam godina, dobili od tadašnje ministrice zdravstva nevjerovatne podatke da Visoko ima najviše oboljelih od karcinoma po broju stanovnika u ZDK, “isposlovali” da mjerna stanica svakodnevno javnosti predočava informacije o zagađenosti vazduha u Visokom, međutim nakon toga u Visokom su onima koji imaju mandat da se brinu o Visokom neke druge stvari i politička podmetanja postale puno važnije i bitnije od zdravlja Visočana.

Prije tri dana ponovo smo aktuelizirali ovu temu jer je zaista postalo nemoguće, posebno u večernjim satima, disati od smrada u Visokom. Zatražili smo i zvaničnu informaciju iz Preventa gdje su nam rekli da su u proteklom periodu zabilježene intenzivnije emisije neugodnih mirisa, a zbog vremenskih uvjeta i povećane proizvodnje na određenim postrojenjima. Također nam je rečeno da oni redovno vrše mjerenja emisija neugodnih mirisa kako bi iste držali u dozvoljenim granicama, te sprovode dodatne aktivnosti na tretmanu otpadnih voda kako bi umanjili efekte ovih emisija za lokalnu zajednicu. Posebno je naglašeno da se radi o mirisu koji se osjeti pri jako niskim vrijednostima u zraku koje nisu van dozvoljenih granica.

Nakon toga od naših čitalaca smo dobili informaciju da smrad koji dolazi iz šireg područja nekadašnjeg Vitexa i KTK u Topuzovom Polju u kojem su smještena i postrojenja Preventa, zapravo nije samo iz Preventa, što smo i provjerili i uvjerili se u istinitost istih. Fotografije koje objavljujemo kao ilusraciju ovog teksta jasno pokazuju kako u krugu Vitexa neko odlaže velike količine janječe kože i vune koje pri visokim temperaturama stvaraju nevjerovatan smrad u što smo se i sami uvjerili.

Sada je na nadležnim inspekcijskim organima da provjere o čemu se radi i da li pojedinac ili firma koja se bavi ovom djelatnošću to radi u skladu sa zakonom, propisima i ekološkim normama.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE