NaslovnicaZanimljivostiNavike prilik...

Navike prilikom čišćenja koje uzrokuju više štete nego koristi

Prilikom čišćenja kuće biste trebali obratiti pažnju na određene navike jer uzrokuju više štete nego koristi.

Ovo su neke od njih:Koristite previše sredstva za čišćenje

Ukoliko se ono ne ispere dovoljno, površina koju ste čistili će postati magnet za prljavštinu. Iz ovog razloga biste uvijek trebali pročitati upute za korištenje i uvijek koristiti preporučenu količinu.

Ćistite pomoću uređaja koji su zapravo prljavi

Ukoliko vaša veš mašina ima neugodan miris, naravno da će se on prenijeti na odjeću. Ukoliko je vrećica u usisivaču puna prašine, on neće raditi ispravno. Podrazumijeva se da prljave krpe i spužve samo raznose bakterije.

Odvojite vrijeme za temeljito čišćenje uređaja nakon svake upotrebe tako što ćete ih potpuno isprazniti ili oprati u vrućoj vodi i dodati sredstvo za dezinfekciju.

Korištenje sredstava za čišćenje koja su abrazivna

Ovakvi prozivodi mogu uništiti zaštitne slojeve namještaja, parketa i slično. Također možete ugroziti zdravlje vaših kućnih ljubimaca i članova porodice. Npr. izbjeljivač s hlorom može poslužiti kao odlično dezinfekciono sredstvo, ali ga ne treba koristiti za uklanjanje prljavštine.

Brišete prašinu nakon što završite s usisavanjem

Prostoriju najprije treba detaljno očistiti “od vrha prema dolje” kako ne biste primijetili prašinu nakon što ste usisali. Dakle, krenite od polica i slično. Također nemojte zaboraviti često ispirati krpe.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.