Home Zanimljivosti NASA snimila misteriozne zvukove 30 km iznad Zemljine površine

NASA snimila misteriozne zvukove 30 km iznad Zemljine površine

0
NASA snimila misteriozne zvukove 30 km iznad Zemljine površine

NASA–ini baloni u gornjoj atmosferi uhvatili su neki neobjašnjivi i neobično kompleksan zvuk na 36 km iznad površine Zemlje. Ti zvukovi se inače zovu atmoferski infrazvuk, i valna im je dužina na frekvenciji još nižoj od 20 herca, što je zasigurno ispod zvučne granice našeg uha.

Možete ubrzati video iznad kako biste čuli te zvukove, zvuče kao jeziva zbrka šuštanja papira, vrištanja robota, pucketanja i smetnji  i još mnogo vrištanja. “Malo podsjeća na Dosje X,” kaže Daniel Bowman, geofizičar sa Univerziteta North Carolina i koji je dizajnirao opremu i uhvatio zvuk.

Bowman je izgradio mikrofone koji mogu hvatati valove infrazvukova i spojio ih je na NASA–in balon u gornjoj atmosferi, ogroman balon ispunjen helijem koji nosi 12 uređaja za snimanje infrazvuka 37km iznad površine Zemlje, kao dio inicijative da se studenti zainteresuju za karijeru u zračno – kosmičkom prostoru.

Nakon devetosatnog leta, Bowan i suradnici su došli u regiju znanu kao “blizu svemira” – regiju dovoljno visoku da baloni budu u visini aviona, no ipak dovoljno nisku da ne uđu u stratosferu koja se nalazi na visini od 100 km.

Ovo su bili prvi zvuci snimljeni u toj regiji “blizu svemira” uz pomoć NASA–inog balona nakon više od pola stoljeća, i za svo to vrijeme neprestano su se snimali ultrazvučni zvukovi koje uzrokuju prirodni fenomeni poput oluja i potresa, no izvor pojedinog krckanja i škripanja na ovoj snimci jest nepoznat.

Neke od teorija su da su to signali s farme vjetra ispod balona, druga je da su to valovi oceana, turbulencije zraka, gravitacijski valovi ili vibracije balonskog kabla. Naučnici imaju u planu još jedno lansiranje balona, pa će možda onda otkriti u čemu je stvar.

“Sama kompleksnost signala iznenađuje,” kaže Bowan. “Nije bilo nikakvih akustičnih zapisa u stratosferi preko 50 godina. Zasigurno, ako stavimo prave instrumente tamo gore, vjerujem da ćemo pronaći stvari koje još nikad nismo vidjeli.”

NASA–ini planovi su da pošalju još uređaja za snimanje kako bi uhvatili još nešto tih neobičnih zvukova. U međuvremenu na stranicama Europske svemirske agencije (ESA) možete poslušati kolekciju ‘svemirskih zvukova’ koje skupljaju.

 

Svemirske zvukove poslušajte OVDJE.

(geek.hr)

Komentari

komentara