SvijetAmerikaNASA: Predmet koji je probio krov jedne kuće u Floridi pao iz...

NASA: Predmet koji je probio krov jedne kuće u Floridi pao iz svemira

Predmet koji je pao sa neba i probio kuću jednog stanovnika u američkoj saveznoj državi Floridi zaista je stigao sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), potvrdila je Američka svemirska agencija (NASA).

Stanovnik jednog grada u Floridi je 8. marta pronašao polucilindrični sivi predmet za koji je rekao da je “probio krov” njegove dvospratne kuće. On je potom obavijestio NASA-u koja je došla po taj predmet. NASA je potvrdila da je predmet dio starih baterija i otpada iz ISS-a, ispuštenog 2021. godine.

Predmet, težak oko 700 grama, napravljen je od legure metala pod nazivom inkonel. Ta legura je na bazi nikla i hroma koja se često koristi u ekstremnim okruženjima gdje su komponente izložene visokoj temperaturi, pritisku ili mehaničkim opterećenjima.

NASA je saopštila da istražuje zašto krhotine nisu potpuno uništene u atmosferi i da li treba da promijeni svoju praksu.

Incidenti istog tipa su se već dešavali u prošlosti. Australijske vlasti su 2022. godine saopštile da ugljenisani svemirski otpad koji je pao u ostavu za ovce potiče od uređaja kompanije SpaceX.

federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE