Lejla Imamović (DF): “Ista prava za Srbe, Hrvate, Bošnjake i Ostale”

1048

Predsjedavajuća Komisije za Ustavna pitanja VII Saziva Skupštine ZDK, Lejla Imamović (DF) najavila je izmjene Ustava Zeničko-dobojskog kantona. Prilikom prezentovanja izvještaja, o do sada implemetiranoj odredbi iz Ustava, o ravnopravnoj zastupjenosti u sektoru javnog zapošljavanja konstitutivnih naroda na području Zeničko-dobojskog kantona, Lejla Imamović, kao predsjedavajuća ove komisije, ali i kao zastupnica svih naroda u Skupštini, poslanicima, Premijeru i članovima Vlade izrazila je veliko nezadovoljstvo tretiranjem kategorije stanovništva „Ostali“ u Ustavu Zeničko-dobojskog kantona.

„Ne može i ne smije Srbin, Hrvat ili Bošnjak imati pravo na ravnopravnu zastupljenost u sektoru javnog zapošljavanja, a da to isto pravo nemaju i Ostali. Sta je sa na primjer Romima, koji čine veliki dio populacije u ZDK? Zašto da oni nemaju nikakva prava u sektoru javnog zapošljavanja?“

Ovom prilikom ova Visočanka najavila je da će u kratkom vremenu sazvati Komisiju za Ustavna pitanja Skupštine sa jednom jedinom tačkom reda –„Izmjena Ustava Zeničko-dobojskog kantona u dijelu o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u sektoru javnog zapošljavanja“, te dodala „od istoimene komisije tražim da pozorno razmotri ovo pitanje, a od VII saziva Skupštine ZDK da pristupi izmjeni Ustava kako bi Ostali konačno postali ravnopravni i jednakopravni ostalim kategorijama stanovništva, tj. konstitutivnim narodima i to ne samo u sektoru javnog zapošljavanja, nego i u svim ostalim segmentima života koje tretira Ustav Zeničko-dobojskog kantona“.

“Ovo pitanje se mora riješiti ne samo u ZDK, nego i na višim nivoima. Istina, kompleksno pitanje, ali mora ga neko pokrenuti. Ono što mi u ZDK možemo i moramo učiniti jeste pristupiti izmjeni Ustava našeg kantona. Na kraju krajeva naš Ustav nije u skladu sa Konvencijama koje tretiraju osnovna ljudska prava i slobode, a koje su priznate od strane naše države, Bosne i Hercegovine” – pojasnila je za Visoko.co.ba zastupnica u Skupštini ZDK iz Demokratske Fronte, Lejla Imamović.

Komentari

komentara