ZDKPolitikaSaopćenje sa 23. tematske sjednice Skupštine ZDK

Saopćenje sa 23. tematske sjednice Skupštine ZDK

Dana, 14.03.2024. godine, održana je 23. (tematska) sjednica Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva na kojoj je razmatrana jedna tačka prethodno utvrđenog dnevnog reda:

 1. Informacija o stanju i zaštiti u oblasti nasilja nad ženama i nasilju u porodici, stanju kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sjednica Skupštine zakazana je shodno zastupničkoj inicijativi Behije Kulović, koju je pokrenula u ime 29 zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prema Kolegiju Skupštine za sazivanje i održavanje tematske sjednice Skupštine na temu: „Zaštita od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici u ZDK“. Kolegij Skupštine jednoglasno prihvatio i podržao održavanje današnje sjednice.

Na ovu sjednicu Skupštine su pozvani i predstavnici:

 • Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine,
 • Federalnog ministarstva rada i socijalne politike,
 • Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
 • Udruženja „Medica“ Zenica,
 • Centra ženskih prava Zenica,
 • Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine,
 • Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona,
 • Kantonalnog i Općinskog suda u Zenici,
 • svih centara za socijalni rad i nadležnih službi socijalne zaštite iz općina i gradova na području Zeničko-dobojskog kantona,
 • Komisije za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Pored zastupnika, u raspravi po navedenoj tačci dnevnog reda su učestvovali i pozvani gosti, kao i drugi gosti koji su izrazili interes za ovu tematsku sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je donesen zaključak kojim se prihvata Informacija o stanju i zaštiti u oblasti nasilja nad ženama i nasilju u porodici, stanju kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Zeničko-dobojskom kantonu, te predlažu i nalažu određene mjere i aktivnosti u cilju prevencije, smanjenja slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici i nasilja u školama, te pomoći žrtvama nasilja, kao i adekvatnom sankcionisanju počinioca nasilja i pooštravanja kaznene politike. Doneseni zaključak sadrži 40. tačaka.  Za realizaciju navedenog mora biti uključena šira društvena zajednica koja obuhvata i vladin i nevladin sektor, pa će doneseni zaključak biti dostavljen gradonačelnicima/načelnicima u gradovima/općinama na području Zeničko-dobojskog kantona, Vladi Zeničko-dobojskog kantona, svim kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave te drugim kantonalnim ustanovama i institucijama, Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnom sudu u Zenici, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, svim općinskim sudovima na području Zeničko-dobojskog kantona, svim centrima za socijalni rad i nadležnim službama socijalne zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona, te drugim nadležnim relevantnim organima, institucijama, ustanovama, domaćim nevladinim organizacijama, te međunarodnim organizacijama.

U prilogu saopćenja se nalazi i kompletan zaključak koji je donijela Skupština Zeničko-dobojskog kantona

Stručna služba Skupštine ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE