ZDKPolitikaSaopćenje sa 21. sjednice Skupštine ZDK

Saopćenje sa 21. sjednice Skupštine ZDK

Na dvadesetprvoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantonadevetog saziva, održanoj 30.01.2024. godine razmatrano je devettačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom utvrdila svoje mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantonakoje je prihvatila Vlada Kantona, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo.Utvrđena mišljenja čine sastavni dio mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, na dalji postupak, radi nastavka daljih aktivnosti u vezi sa Nacrtom ovog Zakona.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je donijela Program rada Skupštine za 2024. godinu. Programom su obuhvaćeni planirani akti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nosioci izrade istih, predlagači, razlozi za donošenje, postupak donošenja i rokovi za njihovo razmatranje. Program čine akti iz normativno-pravne, studijsko-analitičke i informaciono-dokumentacione djelatnosti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koje su propisane Ustavom Federacije BiH, Ustavom Zeničko-dobojskog kantona i zakonima, a zasnovani su na donesenom Programu rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu.

U nastavku je donesena Odluka o imenovanju predsjednika i dva člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona. Skupština je danas donijela i Odluku o razrješenju tri člana Nezavisnog odbora. Razlozi za donošenje ove Odluke proizašli su iz Prijedloga Odluke Komisije za izbor i imenovanja, po čijem mišljenju je kod tri člana Nezavisnog odbora prisutno postojanje sukoba interesa odnosno ličnog interesa u policijskim poslovima koji može uticati na zakonitost, transparentnost, objektivnost i nepristrasnost u obavljanju poslova člana Nezavisnog odbora. Skupština je potom donijela i Odluku o imenovanju na kraći period tri člana Nezavisnog odbora.

U nastavku sjednice zastupnici su razmatrali i zaključcima prihvatili četiri informacije. Prihvaćene su slijedeće informacije i to:

Informacija o stanju privrede na području Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu sa posebnim osvrtom na stanje poduzetništva.
Informacija o realizaciji poticajnih mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu.
Informacija o izvršenju alternativne sankcije rad za opće dobrona slobodi u 2022. godini.
Informacija o stanju priprema za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća sa mjerama za organizovanje, razvoj i jačanje civilne zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu za 2023. godinu

Visoko.co.ba/Stručna služba Skupštine ZDK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE