BiHKo su eksperti koji odlučuju o državnoj imovini BiH u OHR-u?

Ko su eksperti koji odlučuju o državnoj imovini BiH u OHR-u?

Ko i kako odlučuje o državnoj imovini Bosne i Hercegovine u OHR-u, dobro je čuvana tajna. Tek danas informisali su javnost da je jučer u prostorijama njemačke ambasade održan treći konsultativni sastanak eksperata za pitanje državne imovine. Radna grupa razgovarala je o različitim mogućnostima regulisanja šuma u okviru sveobuhvatnog rješenja za pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini. Izvršili su i procjenu tehničkih i pravnih aspekata vlasništva i korištenja šumskih dobara u BiH i drugim zemljama, kao i pitanja upravljanja i zaštite šumskih dobara. Inače, javnosti je poznato da ova grupa djeluje od aprila, a uskraćeni su za detalje rada kao i imena eksperata.

Prije gotovo mjesec dana OHR i PIC počeli su raditi na rješavanju višegodišnjeg pitanja državne imovine. Formirana je Radna grupa koju čine, kako navode iz OHR-a, ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci. No, imena javnosti nisu poznata, a OHR i dalje odbija dostaviti spisak. Zašto ih od javnosti skrivaju, pitali smo OHR, ali umjesto konkretnog odgovora, dobili smo samo potvrdu da eksperti redovno zasjedaju.

“Cilj Radne grupe je pripremiti stručna mišljenja i informaciju kako bi se na taj način Parlamentarnoj skupštini BiH pomoglo u rješavanju pitanja državne imovine. Očekuje se da bi preporuke Radne grupe mogle biti proslijeđene Parlamentarnoj skupštini BiH krajem ljeta ili početkom jeseni”, saopćili su iz OHR-a.

Tražeći spisak domaćih i međunarodnih stručnjaka koji odlučuju o državnoj imovini Bosne i Hercegovine, došli smo do prvih imena. Poštujući njihov, ali i stav OHR-a, imena će i dalje ostati tajna. Potvrđuju da Radna grupa uveliko radi, ali bez odobrenja OHR-a ne mogu istupati javno, niti iznositi detalje sa sjednica. Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero nije u timu, ali ima jasan stav o svemu:

“Ne bih rekao da se radi više, barem iz dostupnih materijala, da se radi o raspodjeli barem na način kako mi tumačimo nego da je zadaća Zakon o državnoj imovini upravo ono što je sadržina presuda Ustavnog suda.”

Imenima stručnjaka raspolaže Nenad Stevandić, potvrdio je to u telefonskom razgovoru za Federalnu televiziju. Nije želio govoriti o detaljima, ali kaže da saziv eksperata više nije potpun. Članovi iz RS-a su napustili grupu. Saglasnosti između entiteta nema. RS, uprkos odlukama državnog Ustavnog suda, te brojnim porukama, pa čak i upozorenjima iz međunarodne zajednice, državnu imovinu priznaje isključivo kao vlasništvo entiteta. Stoga, sve ukazuje da je rješenje na koje poziva visoki predstavnik, a to je isključivo ono unutar države, teško očekivati.

“Pitanje daljeg rješavanja je uslovljeno odricanjem i odustajanjem od ovakva agende koja u svojoj suštini ima neke druge političke ciljeve i prilagođena je mogućnosti i najavama secesionističkog djelovanja RS-a”, kaže Cero.

A dok se u OHR-u zasjeda i traži rješenje koje će, kažu, donijeti koristi svima, Američka ambasada je odlučna. Podsjećaju na pravne činjenice i poznati stav:

“Državna imovina pripada državi, a za njeno regulisanje potreban je zakon na državnom nivou. To nije stvar mišljenja, to je ustavna i pravna činjenica. Lažne pravne tvrdnje vlasti RS-a i odbijanje parlamentaraca iz RS-a da konstruktivno sarađuju sa kolegama na državnom niovou nepotrebno produžavaju rješavanje tog pitanja.”

Bosna i Hercegovina već 28 godina čeka na dogovor bh. političara i odluku državnih institucija. Isto toliko traje otpor institucija RS-a da prihvate nekoliko puta utvrđene činjenice i jasno signaliziraju da neće podržati potencijalna rješenja ovog pitanja. A kad dogovora nema, svi putevi vode ka OHR-u i novim, obavezujućim odlukama.

Visoko.ba/federalna.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE