BiHDodik na Dan pobjede nad fašizmom: Ostalo je da se oslobodimo BiH

Dodik na Dan pobjede nad fašizmom: Ostalo je da se oslobodimo BiH

Banjalučku manifestaciju obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom obilježila je još jedna izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da je BiH neuspješna zemlja.

U sklopu manifestacije ponovo je održan i „Marš besmrtnog puka“. Okupljeni su nosili fotografije učesnika Narodnooslobodilačke borbe, transparente i zastave Republike Srpske, Rusije, ali i bivših država – SFRJ i SSSR-a. Policijski orkestar je svirao partizanske pjesme, govori su držani o herojskim bitkama, ali i kontekstu današnjih političkih prilika. Prema riječima Milorada Dodika, srpski narod čeka još jedna borba – da se oslobodi Bosne i Hercegovine.

„To je nama nametnuto i ne daje nikakve rezltate. 30 godina pokušavaju da se napravi neki održiv model – nije uspio, a to znači da nije uspjela BiH. Bez obzira na licemjerne pokušaje da nam daju neki status u Evropi, oni sami dobro znaju i zato su to nezavršeni proces“, kazao je Dodik.

Dodaje Dodik da se nakon mnogih stradanja u historiji Srbima nameće da su genocidni narod, uz asistenciju Njemačke u čijoj vladi sjedi ministrica vanjskih poslova, koja je potomak SS-ovog oficira. Rezolucija o genocidu u Srebrenici tako je postala dominantna tema i na današnjem događaju.

“Zloupotrijebili su žrtve zato što danas ne mogu da postignu saglasnost oko Gaze. Oni peru svoje biografije da bi našli most između jednih i drgugih u tom sukobu”, kazala je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić ustvrdio je kako je rezolucija o Srebrenici već demontirana i da je zato odloženo njeno usvajanje: Vijeće sigurnosti ima obavezujuće rezolucije, a ne Generalna skupština, a Vijeće sigurnosti kaže da Srbi nisu genocidni narod, da Schmidt nije visoki predstavnik i da je Kosovo Srbija”.

U Maršu besmrtnog puka učestvovao je i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, koji je rekao da je 1945. izvojevana pobjeda, kao što će biti i u kontekstu današnjih događaja: „Nema nikakve sumnje da će Rusija i njeni istinski prijatelji sa čitave zemaljske kugle izboriti uspostavljanje takvog sistema međunarodnih odnosa koji će biti zasnovan na poštovanju međunarodnog prava, na uzajamnom poštovanju , na dobrosusjedskim odnosima, suverenitetu“.

Kalabuhov je naveo, govoreći o periodu Drugog svjetskog, rata da su Nijemci pokorili Francusku za samo 38 dana, a da su u Staljingradu za 38 dana osvojili samo jednu ulicu, te imali više žrtava u tom gradu nego u cijeloj Evropi.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE