JKP “Visoko”: Magija ćiri-bu, ćiri-ba nestala je lova preko papira

Znali smo, svjedočili smo, gledali smo uživo proteklih godina kako se krade, laže, petlja, otima, gradi, nabavlja, kupuje, isplaćuje, uzimaju krediti koje će vraćati svi Visočani, a od kojih su korist imali samo pojedinci u JKP “Visoko”, ali još nikad i niko otvoreno i transparentno o tome nije govorio javno. Tek na posljednjoj održanoj 25.sjednici Gradskog vijeća Visoko dijelom je karte otvorio i o svemu za govornicom i pred vijećnicima i medijima progovorio aktuelni direktor JKP “Visoko” Almir Hadžialić.

Tako smo saznali da zbog nesposobnih pojedinaca uhljebljenih u ovom javnom preduzeću proteklih godina porezni obveznici preko ovog preduzeća će po nalazu inspekcije platiti kaznu od 45.000 + 9.000KM jer nisu znali obračunavati PDV na vodne naknade od 0,1 i 0,4 pfeninga.

U zadnjih sedam godina prema riječima direktora Hadžialića desile su se “u najmanju ruku malverzacije”, koje su jako puno oštetile JKP “Visoko”. U tom periodu preduzeće je investiralo 10,5 miliona KM u sektor vodosnabdijevanja. Do 2014.godine firme koje su izvodile radove za JKP “Visoko” su imale potpisane ugovore oko cca.940.000KM, a u periodu od 2016-2022.godine odjednom se pojavilo jako puno firmi koje su dobijale tendere od JKP “Visoko” i samo na nabavci vodomjera kojih je kupljeno ukupno 3.500 komada (a koji su neispravni) ovo javno preduzeće je pretrpilo ogromnu štetu. Jedan ovaj vodomjer na tržištu košta 150KM, pa sad kada pomnožimo 3.500 sa 150KM to je 525.000KM direktne štete na teret Visočana. Određene firme koje su bile uvezane u ovaj posao sa nabavkom sve su prijavljenje nadležnim institucijama i trenutno su postupci u toku, čekaju se presude.

Od vremena dobijanja kredita od EBRD-a kroz JKP “Visoko” je procirkulisalo 10,5 miliona KM, a za to vrijeme plate radnika su ostale nikakve i male. Za isto to vrijeme nije izvršena nabavka nekih materijalno tehničkih sredstava niti je asfaltiran krug unutar firme. Ali su se zato kupovale sumnjive prikolice za traktore od cca.19.350KM i onaj već poznati usisivač koji je koštao na tržištu cca.18.000KM koji je tadašnja Uprava preduzeća je platila 52.000KM. Jedna transportna traka za utovar smeća koja nikad nije upotrebljena je plaćena 12.500KM!?

Kralo se i to ozbiljno i na nafti. U 2021.godini JKP “Visoko” je “potrošilo” 155 tona nafte, dok je u prošloj godini potrošeno 99,7 tona nafte pa i to kada pomnožimo, podijelimo i oduzmemo jasno vidimo koliko je neko uzeo na razlici. U istom tom periodu, 2021.godine odvezeno je smeća 12.357 tona, a 2022.godine je odvezeno 12.212 tona s tim da je u 2022.godini nafta bila znatno skuplja, što znači da se i na tamo neko lijepo ugradio.

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, zadnja “faza 3 – Moštre” bilo je dogovoreno 3,8 miliona KM, zbog nedostatka para za 900.000KM je ugovor umanjen, a dodatnih 900.000KM radova je JKP “Visoko” izvelo u svojoj režiji.

Pitanje za one koji su uzimali kredit je – “dže su pare”?

Neko će morati odgovarati za to kako se izvršila prekompozicija tog ugovora za 3,8 miliona KM na 2,8 miliona KM. Sve je to bilo nelegalno jer je direktno oštećeno JKP “Visoko”.

Također, prva faza realizacije ugovora sa EBRD o vodosnabdijevanju koja je završena nikad nije dobila upotrebno dozvolu!? Tu je navedeno da se izvođač, investitor i nadzor nisu pridržavali odobrenja za građenje, za što bi također neko morao odgovarati pred sudom.

EBRD je u ugovoru koji je potpisao za tadašnjom Gradskom upravom predvidio da JKP “Visoko” dobije vozila, mašine, opremu za održavanje, edukaciju … i ništa od toga se nije desilo, ali su se dešavale neke druge sumnjive stvari.

Unutar ovog javnog preduzeća zabilježeni su i slučajevi tzv.privatnih tura odvoza smeća iz Visokog pa čak i iz Olova, Kladnja i Fojnice zbog kojih  su neki vozaći kamiona dobili i otkaze. A to je neko dozvolio tim ljudima. I šefica finansija je također dobila otkaz.

Sve ovo ukazuje da se u JKP “Visoko” koje je javno preduzeće i javno dobro svih Visočana svašta radilo i da se obilato kralo zarad ličnih interesa dok su fakture godinama unazad ispostavljane svim stanovnicima Visokog i krajnje je vrijeme da konačno neko, ako ni zbog čega drugog onda za primjer drugim, ode u zatvor i odgovara za korupciju u javnom sektoru Visokog.

Visoko.co.ba

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.