Lokalne TemeAntikorupcijski forenzički laboratorij za mlade u lokalnoj zajednici

Antikorupcijski forenzički laboratorij za mlade u lokalnoj zajednici

“Antikorupcijski forenzički laboratorij za mlade u lokalnoj zajednici“ (Antikorupcijski forenzički LAB) ima za cilj aktivirati mlade i građane u otkrivanju i suzbijanju korupcije na lokalnom nivou. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a implementira Udruženje Ja bih u EU (JaBiHEU).

Projekat okuplja mlade iz raznih dijelova BiH, predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, istraživačke novinare sa ciljem motivisanja mladih i građana da se aktivnije uključe u odgovor na različite oblike korupcije. Kako bi to uradili potrebno je da saznaju više o dostupnim procedurama i metodama građanskog otpora korupciji, da nauče istraživati i insistirati na transparentnosti i reformama na putu ka Evropskoj uniji.

Radionici u Visokom prethodilo je  5 online interaktivnih sesija na kojima je učestvovalo više od 100 mladih koji su ponovo iskazali svoje interesovanje da se uključe u rješavanje pitanja korupcije u njihovim lokalnim zajednicama.

Edukatori Aida Brdar i Nermin Kadribašić su sa više od 40 srednjoškolaca razgovarali o pojmu korupcije i praktičnim primjerima korupcijskog ponašanja u lokalnim zajednicama, uzrocima i posljedicama korupcije u lokalnim zajednicama i kako se mladi mogu oduprijeti korupcijskom ponašanju, kako i kome prijaviti korupciju.

Radionica je započela uvodnim predavanjem o pojmu korupcije, njenim oblicima i štetnim posljedicama po društvo. Nakon toga, učenici su sudjelovali u grupnim aktivnostima koje su im omogućile da razmijene mišljenja i iskustva te bolje razumiju kako korupcija utječe na njihovu svakodnevicu. Posebna pažnja posvećena je primjerima iz stvarnog života kako bi učenici lakše prepoznali koruptivne situacije.

„Mladi, pokazuju određeno poznavanje korupcije, ali postoje jasni izazovi u razlikovanju pojedinosti, poput nepotizma i sukoba interesa. Stavovi su podijeljeni u vezi s pojedinim koruptivnim radnjama. Primjetno je da mladi nisu imali priliku da se educiraju na temu korupcije što su i sami potvrdili.“, istaklo je Nermin Kadribašić, edukator radionice.

Na kraju radionice, učenici su imali priliku postavljati dodatna pitanja i iznijeti svoje zaključke. Učenici su naglasili da su dobili poticaj da aktivno sudjeluju u sprečavanju korupcije u svojoj okolini. Nadamo se da će ova radionica potaknuti mlade da se angažuju u izgradnji poštenijeg i transparentnijeg društva.

Sirćo Selma, učesnica radionice istakla je: „Ovo je jedna od tema koja je jako zataškana u našoj sredini, te mi je drago što sam imala priliku da saznam informacije vezane za borbu protiv korupcije, te način na koji korupciju mogu prijaviti. Smatram da su ove teme od velikog značaja za bolju budućnost nas mladih“.

Projektne aktivnosti se nastavljaju radionicama u Mrkonjić Gradu, Posušju, te Sarajevu.

Detalje o samom projektu možete pronaći na web stranici Udruženja Ja bih u EU https://www.jabiheu.ba/

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE