Lokalne TemeOdržana radionica za mlade "Antikorupcijski forenzički lab“

Održana radionica za mlade “Antikorupcijski forenzički lab“

Korupcija je dugotrajan sistemski problem koji narušavavladavinu prava u BiH i prodire u sve sfere društva, te tako gradiokruženje nepovjerenja i sve veći osjećaj bespomoćnosti i ljutnjekod mladih.

Antikorupcijski forenzički laboratorij za mlade u lokalnoj zajednici“ (Antikorupcijski forenzički LAB) ima za cilj aktivirati mlade i građane u otkrivanju i suzbijanju korupcije na lokalnom nivou. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a implementira Udruženje Ja bih u EU (JaBiHEU).

Projekat okuplja mlade iz raznih dijelova BiH, predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, istraživačke novinare sa ciljem motivisanja mladih i građana da se aktivnije uključe u odgovor na različite oblike korupcije. Kako bi to uradili potrebno je da saznaju više o dostupnim procedurama i metodama građanskog otpora korupciji, da nauče istraživati i insistirati na transparentnosti i reformama na putu ka Evropskoj uniji.

Radionici u Visokom prethodilo je 5 online interaktivnih sesijana kojima je učestvovalo više od 100 mladih koji su ponovoiskazali svoje interesovanje da se uključe u rješavanje pitanjakorupcije u njihovim lokalnim zajednicama.

Edukatori Aida Brdar i Nermin Kadribašić su sa više od 40 srednjoškolaca  razgovarali o pojmu korupcije i praktičnimprimjerima korupcijskog ponašanja u lokalnim zajednicama, uzrocima i posljedicama korupcije u lokalnim zajednicama ikako se mladi mogu oduprijeti korupcijskom ponašanju, kako ikome prijaviti korupciju.

Radionica je započela uvodnim predavanjem o pojmu korupcije, njenim oblicima i štetnim posljedicama po društvo. Nakon toga, učenici su sudjelovali u grupnim aktivnostima koje su imomogućile da razmijene mišljenja i iskustva te bolje razumijukako korupcija utječe na njihovu svakodnevicu. Posebna pažnjaposvećena je primjerima iz stvarnog života kako bi učenici lakšeprepoznali koruptivne situacije.

„Mladi, pokazuju određeno poznavanje korupcije, ali postojejasni izazovi u razlikovanju pojedinosti, poput nepotizma isukoba interesa. Stavovi su podeljeni u vezi s pojedinimkoruptivnim radnjama. Primjetno je da mladi nisu imali prilikuda se educiraju na temu korupcije što su i sami potvrdili.“, istaklo je Nermin Kadribašić, edukator radionice.

Na kraju radionice, učenici su imali priliku postavljati dodatnapitanja i iznijeti svoje zaključke. Učenici su naglasili da sudobili poticaj da aktivno sudjeluju u sprečavanju korupcije u svojoj okolini. Nadamo se da će ova radionica potaknuti mladeda se angažuju u izgradnji poštenijeg i transparentnijeg društva.

Sirćo Selma, učesnica radionice istakla je: „  Ovo je jedna odtema koja je jako zataškana u našoj sredini, te mi je drago štosam imala priliku da saznam informacije vezane za borbu protivkorupcije, te način na koji korupciju mogu prijaviti. Smatram da su ove teme od velikog značaja za bolju budućnost nas mladih“.

Projektne aktivnosti se nastavljaju radionicama u MrkonjićGradu, Posušju, te Sarajevu.

Detalje o samom projektu možete pronaći na web straniciUdruženja Ja bih u EU https://www.jabiheu.ba/

Visoko.co.ba/Ja bih u EU


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE