Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum.
Špinat sadrži i lutein i zeaksantin, i zbog svega toga ovo povrće predstavlja savršenog borca protiv raznih bolesti.
Međutim, vodite računa da ovo povrće ne podgrijavate, jer u sebi sadrži nitrate koji uslijed dejstva mikroorganizama i zagrijevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Stoga špinat uvijek jedite u svježem obliku ili odmah poslije pripreme.
To ne znači da ga ne možete jesti i sutradan, ali ga, ipak, nemojte podgrijavati jer je ukusan i hladan.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.