Ukoliko volite da mijesite, ovo je naša preporuka.
Sastojci:
250 ml mlijeka
15 g kvasca
malo ulja
1 kašičica šećera
malo soli
1 jaje
450-500 g brašna
Za nadjev:
2 kašike ajvara
150 g špinata
150 g sira
1 žumance za premazivanje
malo susama
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti mekše tijesto i ostaviti da odmori i da naraste. Špinat obariti, pa ga isjeckati ili pustiti u blender. Izmiješati sa sirom. Naraslo tijesto izravnati na stolu oko pola cm, pa premazati prvo ajvarom pa mješavinom špinata i sira. Uviti u rolat pa isjeći 10 cm. Rolat sastaviti u krug i postaviti na pek-papir. Podijeliti tijesto na četiri dijela, nožem isjeći, ali ne do kraja, svaku četvrtinu još na dva dijela. Svaki dio okrenuti jedan prema drugom.
Kompletno tijesto sa papirom prebaciti u tepsiju. Pokriti da odmori pa tijesto premazati žumancetom i posuti sjemenkama. Peći na 190 stepeni oko 45 minuta.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.