BiHDelić i predstavnice Vijeća mladih razmatrali ključne korake za zadržavanje mladih u...

Delić i predstavnice Vijeća mladih razmatrali ključne korake za zadržavanje mladih u BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicama Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine kako bi razmotrili položaj mladih, ali i jednu od najvažnijih tema društva, odnosno zadržavanje mladih u BiH.

Sastanak je bio prilika za konstruktivni dijalog o mjerama i politikama koje bi trebale biti usmjerene na stvaranje boljih uvjeta za mlade i talentovane ljude u zemlji.

Ministar Delić istakao je važnost aktivnog uključivanja mladih u procese donošenja odluka, te naglasio potrebu za kreiranjem stimulativnog okruženja koje će poticati njihovu odluku da ostanu u BiH i doprinesu razvoju društva.

Predstavnice Vijeća mladih iznijele su svoje prijedloge i zabrinutosti, te istakle ključne izazove s kojima se mladi suočavaju u BiH.

Ministar Delić obećao je da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u okviru svojih nadležnosti sarađivati s relevantnim sudionicima kako bi se osigurala bolja budućnost za mlade generacije, te da će njihove ideje biti uzete u obzir prilikom formuliranja politika i programa koji se tiču mladih.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u izgradnji konstruktivnog partnerstva između Ministarstva i mladih, te pokazuje posvećenost vlasti u stvaranju inkluzivnog i prosperitetnog društva za sve građane Bosne i Hercegovine, zajednički je zaključak sa ovog sastanka.

U fokusu razgovora istaknula se Garancija za mlade koja je prepoznata kao ključan mehanizam za poticanje zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini.

– Ovaj model pruža strukturirane programe obuke, mentorstva i prilika za prvo zaposlenje mladima, što ih osnažuje i priprema za ulazak na tržište rada. Implementacija Garancije za mlade može pružiti ključne alate za smanjenje nezaposlenosti mladih i povećanje njihove aktivne participacije u društvu, što dugoročno doprinosi održivom ekonomskom razvoju i stabilnosti zemlje – naglasio je ministar.

Predstavnice Vijeća mladih naglasile su važnost uvođenja i efikasne primjene modela Garancije za mlade kao ključnog mehanizma u borbi protiv nezaposlenosti i odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Istakle su i da je osiguranje pristupa kvalitetnoj obuci, mentorstvu i zapošljavanju od vitalnog značaja za izgradnju povjerenja mladih u budućnost zemlje, te za sprečavanje njihovog odlaska u potrazi za boljim prilikama u inostranstvu.

Također, istaknuta je potreba za redovnim praćenjem i evaluacijom implementacije Garancije za mlade kako bi se osigurala njezina učinkovitost i prilagodba potrebama mladih na terenu, gdje je ministar podcrtao da kao glavnog partnera u ovom segmentu vidi upravo Vijeće mladih koje okuplja više od stotinu udruženja i organizacija mladih, te djeluje na području šest kantona u Federaciji.

Vijeće mladih istaklo je snažnu podršku nastojanjima Ministarstva i Vlade da osiguraju konkretna rješenja za zadržavnje mladih talenata i stvaranje poticajnog okruženja za njihovu budućnost u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE