BiHPolitikaBNN / Ukidanje finansiranja stranaka: načelnici se dosjetili kako da "vječno" vladaju

BNN / Ukidanje finansiranja stranaka: načelnici se dosjetili kako da “vječno” vladaju

Visoko, Zenica, Donji Vakuf, Ključ i, jutros, Kalesija, spisak je opština koje su ukinule finansiranje političkih stranaka u svojoj opštini. Ove odluke pravdaju se korona-krizom koju načelnici i njima lojalne općinske snage, misle “sanirati” tako što će, na godišnjem nivou, “uštediti” 20-30.000KM. Ipak, očito je da je posrijedi nešto sasvim drugi.

Nalazimo se u predizbornoj godini ili barem onoj u kojoj će se vršiti pripreme za opštinske izbore 2021.godine. Kad god da se izbori budu održavali načelnici opština, u čemu prednjače upravo oni samostalni i nezavisni (Visoko, Zenica, Kalesija), pripremaju teren da na njima imaju što manje konkurencije.

Ukidanjem finansiranja političkih stranaka, ukida se rad opozicije u toj opštini. Preostali budžetski novac se svakako nalazi u rukama načelnika opština, opozicija nema pristup nijednom resursu, a sve se odvija pod krinkom “brige za narod” iako se, u osnovi, radi o brizi za vlastitu fotelju.

Ovaj trend koji se uvodi nije popularno kritikovati, na to su načelnici opština i računali, jer narod slabo razumije kako i koliko novca se izdvaja za politički pluralizam. Ako ovom potezu dodamo i redovno imenovanje opštinskih izbornih komisija, koji broje glasove, može se reći da načelnici opština kojima su puna usta morala, pravde, istine, borbe za ideale, prave predispozicije za svoj “vječni” ostanak na vlasti. Pored toga što takva praksa nije demokratska, niti poštena, svakako nije nimalo ni moralna jer otkriva posebno istačan ukus za vlašću.

bnn.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE