ZDKPolitikaKako je propala „Trojka“ u ZDK?

Kako je propala „Trojka“ u ZDK?

Novi politički vjetrovi pušu Zeničko-dobojskim kantonom. Jutrošnjim saopćenjem Kantonalnog odbora SDA ZDK postalo je jasno da je formirana nova većina u Skupštini ZDK koju će pored zastupnika SDA činiti i nekolicina zastupnika iz prethodne većine koja je već ranije formirala vlast u ovom kantonu.

No ono što je malo poznato u javnosti jeste činjenica da se u preslagivanje Vlade ZDK ušlo mnogo ranije i to sa potpuno drugim namjerama. Kulminacijom od početka zaoštrenih odnosa na relaciji Kantonalni odbor SDP ZDK i lidera BHI KF Fuada Kasumovića stranke Trojke su ušle u proces iz kojeg su prema svemu sudeći izašli „kratkih rukava“.

 

Već spremna prekompozicija vlasti u kojoj je javnosti bilo poznato čak i ime novog premijera, krenula je u pogrešnom pravcu isključivo zbog neiskrenih odnosa partnera Trojke ali i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja je odlaskom Ive Tadića izgubila jednu ruku i dodatno oslabila kapacitet koalicije. Mogla je Trojka privesti proces kraju i tada, no prema informacijama kojima raspolažemo, potpise na listu zastupnika stavili su SDP-ovci te samostalni zastupnici koji su napustili stranku Fuada Kasumovića, DF, te dva zastupnika SBB-a. Bilo je to 14 sigurnih koji su bili na pragu izbacivanja Fuada Kasumovića iz vlasti, ali dalje nije moglo, isključivo odlukom zastupnice NiP-a Amre Babić koja je odbila da stavi paraf na prekompoziciju vlasti i zakočila dalji proces u kojem tada nisu više željeli da učestvuju ni preostali članovi NiP-a, kao ni Naša stranka čija zastupnica u tom trenutku također nije potpisala dokument koji je bio preduslov za prekompoziciju vlasti.

 

Navodni razlozi bili su prisustvo zastupnika SBB-a kao i Snage naroda koji su trebali da se priključe novoj vlasti sa jednim zastupnikom. Želja pojedinaca da se po svaku cijenu sačuva Fuad Kasumović u vlasti sa svojom okrnjenom strankom dovela je u pitanje funkcionalnost Trojke u ZDK.

 

Prema tvdnjama dobro upućenih izvora, garancija za prekompoziciju bio je SDP koji je trebao „završiti“ potpise stranaka Trojke i upravo zbog toga je otvoreno pitanje budućih partnerskih odnosa koji su ih zbog neiskrenosti koštali izbacivanjem iz vlasti.

 

Također, neminovno je spomenuti i odnos HDZ BiH ZDK koji je proces prekompozicije bez ostatka BHI KF zakočio do zadnjeg trenutka i to zbog ličnih odnosa pojedinaca sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem. Sve je to na kraju rezultiralo gubitkom vlasti iz koje je ispala „Trojka“ kao i HDZ BiH.  

Važno je spomenuti i to da dok je SDP radio na prekompoziciji vlasti slavodobitnom objavom na Facebook stranici oglašavao se i Fuad Kasumović slikovito prikazivajući čelnika Naroda i prave Elmedina Konakovića u svom dvorištu tvrdeći da od najavljene prekompozicije vlasti nema ništa. Kasnije će se pojedinci ipak dozvati u zdrav razum no isuviše kasno jer ostali partneri više nisu željeli ostati u istoj priči što je nabacilo loptu na stranu SDA.

Ko je kriv za propalu prekompoziciju i u konačnici gubitak vlasti morat će postati jasno nakon što se lideri „Trojke“ pogledaju u oči zajedno sa partnerima na višem nivou HDZ BiH. Samostalni zastupnici na koje će, izvjesno je, baciti krivicu su najmanje krivi za gubitak vlasti jer su postali kolateralna šteta neiskrenih odnosa „Trojke“ između sebe i HDZ-a.

 

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE