ZanimljivostiNovi sistem pomoću solarne energije pretvara slanu podzemnu vodu u vodu za...

Novi sistem pomoću solarne energije pretvara slanu podzemnu vodu u vodu za piće

S rastom broja stanovnika, proporcionalno raste i potreba za hranom i vodom. Procjenjuje se da će se do 2050. godine globalna potražnja za vodom povećati za nevjerovatnih 55%. No, kako ćemo ispuniti tu potrebu kada tolika područja nemaju pristup pitkoj vodi ili vodi koja se može koristiti za usjeve?

Premda mnoge zemlje imaju velike količine podzemne vode, velika većina te vode iznimno je slana i stoga zahtijeva desalinizaciju, ali u zemljama u razvoju nedostaje i električne energije te objekata potrebnih za provođenje takvoga procesa. Zato je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), među ostalima, raspisala konkurs kako bi pozvala naučnike da osmisle isplativu, energetski učinkovitu i ekološki održivu tehnologiju za provođenje desalinizacije koja može stvoriti pitku vodu, ali i vodu za potrebe poljoprivrede u zemljama u razvoju.

Nakon provedenih ispitivanja prispjelih tehnoloških rješenja, prva nagrada pripala je Univerzitetu MIT i njihovu Jain sistemu za navodnjavanje, izumu koji koristi solarnu energiju za napajanje sisitema koji ima potencijal osigurati dovoljno pitke vode za potrebe opskrbe tipičnog sela u Indiji koje ima između 2 000 i 5 000 stanovnika. Njihov inovativni izum koristi skup solarnih panela za proizvodnju energije koja se onda pohranjuje u baterije ili ugrađuje u sistem za desalinizaciju. Kako bi se uklonila sol iz podzemnih voda, naučnici su odlučili provoditi proces elektrodijalize jer je ona pogodna za relativno niske razine saliniteta. Tradicionalne metode, kao što je primjerice obrnuta osmoza, mogu se nositi s većim nivoima soli, poput onih u morskoj vodi, no one također zahtijevaju i mnogo veće količine energije.

Proces elektrodijalize uključuje donošenje vode između dvije elektrode sa suprotnim nabojima. Budući da je sol otopljena u vodi relativno malog naboja, te se sastoji i od pozitivno i negativno nabijenih iona, ona na taj način uspijeva privući elektrode i izvući ih van. Zatim se koristi niz membrana kako bi se slana voda odvojila od slatke vode stvorene tijekom postupka.

Dok uklanjanje soli čini takvu vodu pogodnom za upotrebu na usjevima, ona ipak nije sigurna i za piće. Zato su naučnici ovaj sistem kombinovali s UV svjetlom, koje pomaže uništiti patogene (bakterije i virusi) prisutne u vodi. Nakon pomne analize sistema, otkrili su da su uspjeli desalinizirati oko 90% ukupnog unosa vode, što je otprilike dvostruko veći iznos od onoga koliko se obično uspije desalinizirati tradicionalnim postupkom obrnute osmoze. Nadalje, testovi u Meksiku koji se provode puna 24 sata, pokazali su da je sistem izdržljiv i u mogućnosti je nositi se s visokim zahtjevima.

Naučnici planiraju sljedeće godine instalirati prototipe ovog sistema za potrebe terenske procjene u Indiji. Iako je sistem izvorno stvoren kako bi pomogao udaljenim selima u opskrbi vodom, naučnici također smatraju da bi bio iznimno koristan i u nekim drugim situacijama, na primjer, u slučaju prirodnih katastrofa i vojnih operacija.

(geek.hr)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE