BiHZvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i...

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naveo je da su u potpunosti netačne izjave pojedinih političara da otvaranje pregovora sa Evropskom unijom automatski znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– Za zatvaranje ureda OHR-a postoje jasno propisani sljedeći uvjeti, takozvani 5+2, koje organi BiH trebaju ispuniti, a koji nemaju nikakve veze sa otvaranjem pregovora BiH sa EU: Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine; Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu; Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko; Fiskalna održivost (promovirana Sporazumom o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); Zaživljavanje vladavine prava (što treba biti demonstrirano usvajanjem Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa) – naveo je Zvizdić na svom Facebook profilu.

Dodao je da je, pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira utvrdio i dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini od PIC-a zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Istovremeno, jasno je da je Christian Schmidt legalan i legitiman visoki predstavnik čije je nadležnosti i pravni status potvrdio kroz nekoliko odluka i Ustavnog suda BiH, posebno sa stavom da se zakon visokog predstavnika “mora smatrati zakonom Bosne i Hercegovine”. I na kraju, otvaranje pregovora i sastav Ustavnog suda BiH nisu povezana pitanja.

Što se tiče stranih sudija u Ustavnog suda BiH oni ne trebaju i neće, kako to žarko žele pojedini politički lideri, otići iz Ustavnog suda BiH – zaključio je Zvizdić.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE