Žepče: Počela berba maline

976

Na području Žepča započela je berba maline na plantažama. Iako su prvi kilogrami krenuli put hladnjača, prema prvim procjenama, ova bi godina mogla biti nešto lošija u odnosu na ranije.

Razlog su, kako kaže predsjednik žepačkog Udruženja poljoprivrednika i proizvođača maline Suvad Hadžić, klimatski uvjeti, mraz, snijeg, vlaga, koji će se odraziti i već se odražavaju na nešto slabije prinose u odnosu na prošlu godinu, koja je bila iznad prosjeka po urodu.

Malinjaci su pretrpjeli veća ili manja oštećenja, a neki su, usljed mraza i snijega te velike količine padavina, potpuno uništeni.

Malinar Mirzet Horoz je prošle godine s dva dunuma ubrao oko tonu i po prvoklasne maline. Ove godine kaže da će urod biti skoro prepolovljen.

– Topli vjetar i visoke temperature prije nekoliko dana dodatno će utjecati na ovogodišnje prinose. Vjetar je stabljike izlomilo, a visoke temperature su plod bukvalno spržile – kaže Horoz i dodaje da otkup ide te da je u ovih pet dana sa svog malinjaka ubrao oko 300 kilograma.