U Zenici su počeli radovi na rekonstrukciji oštećenog mosta na petlji u “Blatuši”, sve zbog dotrajalosti asfalta, ali i evidentnog tonuća mosta.  Iz Kantonalne direkcije za ceste su istakli da najveći problem na mostu predstavljaju kritična dva riječna stuba zbog čega dolazi do tonuća mosta, te se upravo iz tog razloga i vrši rekonstrukcija mosta.

Tako je početkom novembra počela prva faza radova čija vrijednost iznosi iznosi 1.100.000 KM, a investitor su JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, koja je podrazumijevala prvobitno jednosmjerni režim saobraćaja, a potom i potpunu obustavu.

Zbog svega navedenog, putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Zenica-jug, u naselju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva. Ovo alternativno rješenje za saobraćaj zasigurno je donijelo saobraćajni kolaps u gradu, budući da brojni autobusi ali i automobili saobraćaju kroz centar grada koji se ionako bodio sa gužvama u saobraćaju.

Najveći izazov za automobile u Zenici predstavlja vremenski period od 15 do 16 sati, kada Zeničanima završava radno vrijeme, što zadaje dodatnu glavobolju ionako dugim kolonama izazvanim zbog obustave saobraćaja na blatuškoj petlji.

Zenica 2 Zenica 3