ZDK ima dva predsjedavajuća Skupštine?: Sekretar Avdagić prijavio nastavak činjenja neustavnih i nelegalnih aktivnosti

Sekretar Skupštine ZDK Ibrahim Avdagić je to već jednom ranije učinio, a danas (28.11.) je isto ponovio, prijavio je nastavak činjenja neustavnih i nelegalnih aktivnosti koje imaju obilježja državnog udara i krivičnog djela protiv ustavnog poretka. Njegovu prijavu Kantonalnom tužilaštvu prenosimo u cjelosti:

U našem dopisu gornji broj i datum, prijavili smo vam očito neustavne i nelegalne aktivnosti 18 poslanika 9. saziva Skupštine Kantona koje su se dešavale dana 21.11.2022. godine, nakon prekida 1. Konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, od strane predsjedavajućeg 8. saziva Skupštine Kantona, (koji je zakazao i istom predsjedavao shodno odredbi člana 7. stav 2. Poslovnika Skupštine Zeničko-doboiskog kantona), a koja je prekinuta u toku 4. tačke dnevnog reda, zbog toga što nisu ispunjene ustavne i poslovničke pretpostavke da Skupština nastavi dalji postupak potvrđivanja kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenike predsjedavajućeg Skupštine.

U prilogu ovog dopisa, kao dokaz nastavka činjenja tih neustavnih i nelegalnih aktivnosti, dostavljamo vam isprintanu stranicu sa portala zenicainfo od 28.11.2022. godine, u kojoj se nalazi vijest po kojoj je zastupnik 9. saziva Skupštine ZDK Dejan Kovačević, (koji sebe naziva predsjedavajućim Skupštine – mada nije zvanično izabran na tu funkciju), navodno zakazao nastavak Konstiturajuće siednice Skupštine ZDK, za dan 01. decembar 2022. godine u 11,00 sati. Napominjemo da nije provedena Ustavom Federacije BiH, Ustavom ZDK i Poslovnikom Skupštine ZDK propisana procedura za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, niti je u Stručnoj službi Skupstine ZDK zaprimljena bilo kakva odluka o izboru istih, koja bi bila prethodno donesena od ovlaštenih lica, niti je posredstvom Stručne službe Skupštine ZDK zakazan nastavak pomenute sjednice, tako da je navedeni postupak imenovanog u potpunosti nelegalan.

U međuvremenu tokom sačinjavanja ovog dopisa, u Stručnoj službi Skupštine Kantona su zaprimljeni akti koji su „doneseni* na nelegalnom nastavku prekinute I. Konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koje vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa, uz napomenu da niko pomenute akte ne smije ovjeriti službenim pečatom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona jer se službenim pečatom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona smiju i mogu ovjeriti samo oni akti koji su doneseni u proceduri propisanoj ustavom, zakonom i Poslovnikom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i koji su doneseni od strane nadležnih organa i potpisane od strane ovlaštenih lica, niti bi se sa takvim aktima moglo dalje postupati na bilo koji način, kako se postupa sa legalno donesenim i potpisanim aktima. U prilogu se nalazi i akt koji je dostavljen zajedno sa ostalim pomenutim aktima, kojim poslanik Skupštine Dejan Kovačević, (koji se smatra novim predsjedavajućim Skupštine, izabran nelegalno i suprotno svim propisanim procedurama), saziva nastavak I. Konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Imajući u vidu da je članom 5. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona – Treći prečišćeni tekst (Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 4/18, 8/18-isp., 7/19 i 7/20), propisano slijedeće:

„O čuvanju i upotrebi pečata stara se Sekretar Skupštine”, sekretar Skupštine ne smije ovjeriti navedene akte, već jedino što može je da iste dostavi Kantonalnom tužilaštvu i Premijeru Zeničko-dobojskog kantona radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti, što i čini ovim putem.

Naime, u konkretnom slučaju je očito da dostavljeni akti nisu doneseni u proceduri propisanoj Ustavom Federacije BiH, Ustavom ZDK i Poslovnikom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i da isti nisu doneseni od strane nadležnih organa i potpisane od strane ovlaštenih lica i kao takvi se ne smiju ovieriti službenim pečatom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona već se isti mogu smatrati materijalnim dokazima o počinjenu krivičnih djela od strane lica navedenih u tim aktima.

Molimo vas da u vezi naprijed navedenog poduzmete mjere u okviru svoje nadležnosti.

SEKRETAR

Ibrahim Avdagić

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.