ZDKZDK: Centar sa djecu i odrasle s posebnim potrebama dobio senzornu dobu

ZDK: Centar sa djecu i odrasle s posebnim potrebama dobio senzornu dobu

U javnoj ustanovi „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama“ otvorena je senzorna soba u ranoj intervenciji djece predškolske dobi koja imaju poteškoće u razvoju.

Usluge centra potpuno besplatno mogu koristiti sva djeca iz ZDK-a. Otvaranjem senzorne sobe namijenjeno je djeci koja imaju određene ispade na području senzorne integracije.  Riječ je o djeci čiji nervni sistem nije u stanju obraditi senzorne informacije i spoljašnjeg svijeta i predstaviti ih na jedan cjeloviti doživljaj.

Senzorna soba je prva ovog tipa u Federaciji BiH, a otvorena je zahvaljujući projektnim aktivnostima i uz podršku donatora.

„Napravili smo ovu senzorsku sobu koja, ja mislim da u Federaciji nema ovakve senzorske sobe. Privukli smo tim i BHTelecom koji će uložiti određena sredstva da još bolje napravimo ovaj kabinet, ovu senzorsku sobu. Ova senzorska soba odlučuje u suštini za dijete, šta je ono što njega najviše zanima i gdje ima najveći problem, a to stručnjaci ovdje otkriju“, rekao je Nurdžehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

„Senzorma soba je ustvari jendo sredstvo tearpeutu za rad to je interaktivan soba gdje mi sparve koje imamo ovdje  ciljano i dozirano koristimo u skladu sa potrebama naše djece. To su sprave koje su nam namijenjene za podsticaj  vizuelen čulne taktilne vestibulatrne i properceptiven stimulacije. Na taj način djeca uče da smannjuju svoju agresivnost“, rekla je Fata Bećirbašić, koordinator Odjeljenja za ranu intervenciju.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE