Lokalne TemeGradska biblioteka Visoko ugostila djecu iz Dnevnog centra za djecu i odrasle...

Gradska biblioteka Visoko ugostila djecu iz Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama

U svijetu se svake godine prvog oktobra obilježava Međunarodni dan djeteta, dan kada osvještavamo ulogu djece u društvu. Dječija prava svakom djetetu trebaju osigurati obrazovanje, zdravstvenu njegu, igru, zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije i zlostavljanja, kao i još mnogo toga drugog.

Prioritet u cjelokupnoj borbi za prava djeteta je neophodnost stavljanja njihovog interesa u prvi plan i, na kraju, sprovođenje svih aktivnosti potrebnih za njihov pravilan i zdrav razvoj.

Naglasak treba biti na jednakosti. Dakle, svako dijete, bez obzira na spol, dob, etničku pripadnost, socioekonomsko porijeklo, državljanstvo ili bilo koji drugi status, podjednako treba korisiti pravna sredstva i potražiti zaštitu svojih prava bez bilo kojeg oblika diskriminacije.

Polazi se od toga da je dijete ljudsko biće koje ima svoje osjećaje, emocije, stavove i mišljenja. Djeca ne trebaju kritičare, nego uzore. U nastojanju da knjigu približimo najrazličitijim profilima čitaoca, a opet sa akcentom na mlade, Gradska biblioteka Visoko je ovaj dan obilježila tako što je ugostila djecu iz Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama.

Tom prilikom smo obišli naše prostorije i organizovali pripovjedaonicu kako bismo upoznali nove likove iz bajki. Dobro druženje i smijeh doveli su do obećanja da se opet vidimo uskoro!

Visoko.co.ba/Gradska biblioteka


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE