ZanimljivostiZbog čega čaj od žalfije ne treba često konzumirati

Zbog čega čaj od žalfije ne treba često konzumirati

Žalfija je izuzetno zdrava, ali samo ako se koristi kako je propisano.

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.

Jedna kašičica mljevene žalfije sadrži 10 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.

Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.

Kako se pravilno konzumira čaj od žalfije?

Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dvije kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.

Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE