BiHZajednički do rješenja koja bi osobama s invaliditetom olakšala život

Zajednički do rješenja koja bi osobama s invaliditetom olakšala život

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, zajedno s organizacijama osoba s različitim vrstama invaliditeta, analiziralo je, kroz projekt ‘Životni put osoba s invaliditetom’, opseg prioriteta za tu populaciju, a sve će biti integrirano u akcioni plan i osnovu tog plana i rješavano.

Resorni kantonalni ministar Malik Garibija kazao je novinarima da je definirano da većina problema te populacije nije iz socijalne zaštite nego iz drugih oblasti. Zbog toga je, ističe ministar, važno da se problemi zajednički rješavaju.

– Upoznali smo situaciju, sad probleme možemo rješavati redoslijedom kako su to i naložile osobe s invaliditetom. Najvažnije je da sve bude multiresorno. Ne može samo Ministarstvo socijalne zaštite rješavati sve probleme, mora biti uključeno čitavo društvo – naglasio je.

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja Fikret Zuko svjestan je da se problemi s kojima se ta populacija suočava ne mogu riješiti brzo, ali se može napraviti strateški plan.

Zadovoljan je angažmanom resornog kantonalnog ministarstva te takav pristup rješavanju problema očekuju i od drugih ministarstva, kao i institucija vlasti svih nivoa. Da, kako je kazao, zajedno sa njima dođu do najracionalnijih i najefikasnijih rješenja koja bi osobama s invaliditetom olakšala život.

Naglašava da je za osobe s invaliditetom vodeća, među prioritetima, pristupačnost. Slijede pomagala, a mnogima od njih bitni su i asistenti za obavljanje nekih od ključnih aktivnosti. Za osobe s invaliditetom ključan je i problem stanovanja.

Generalni sekretar Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS Fata Bahtijarević kaže da je za osobe s tom i mnogim drugim vrstama invaliditeta problem pristupačnosti najuočljiviji u školama, zdravstvenim ustanovama i institucijama kulture, te vozilima javnog gradskog prijevoza.

Kaže da iz godine u godinu ima određenih pomaka u rješavanju problema, ali još ide usporeno. Kao udruženje sudjelovali su u analizi prioriteta, iznijeli stvarne potrebe. Stoga, kaže, nada se intenzivnijem iznalaženju rješenja i određenim pomacima koji bi za tu populaciju značili mnogo.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS radilo je sa 15 udruženja, u šest oblasti (zdravstvo, školstvo, obrazovanje, rad, kultura, sport) u različitim etapama života osoba s invaliditetom.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE