ZDKMisli o prirodi!Zagađen zrak u Visokom: Problem koji je prisutan nekoliko posljednjih godina

Zagađen zrak u Visokom: Problem koji je prisutan nekoliko posljednjih godina

Zagađenje zraka u Visokom, problem je koji je prisutan nekoliko posljedjnjih godina i koji počinje da se javlja sa početkom sezone grijanja.

Stručnjaci smatraju da su glavni izvor zagađenja kućna ložišta i saobraćaj. Dok se utvrđuju razlozi, Visoko je iz godine u godinu tokom zimskih mjeseci jedan od najzagađenijih gradova u BiH.

“U Visokom zasigurno ima zagađenja zraka, sve što je potrebno je izaći vani u vrijeme sezone loženja i dobit ćemo odgovor na to pitanje. Nedovoljna količina informiranosti javnosti o lošoj kvaliteti zraka i mogućnostima zaustavljanja tog problema jedan su od glavnih faktora u formiranju svijesti građana o toj vrsti zagađenosti. Informiranju građanstva zasigurno ne pomaže činjenica da mjerna stanica u Visokom, koja očitava kvalitetu zraka kroz čestice PM10, So2 i o3 u zraku, je trenutno u kvaru”, kazala je za Visoko.co.ba Jasmina Ferhatović Omerbegović iz visočkog “Eko-Vikinga”.

Ona smatra da ovaj problem nema jednu odgovornu stranu.

“Naravno, krivi jesmo svi mi koji ložimo ćumur i drva, koji se nesavjesno vozimo sami u autu i koji bespravno gradimo, to je ono što većina ljudi danas smatra da su glavni krivci za zagađenje vazduha.”, dodaje ona.

Na naše pitanje da li postoji rješenje koje bi naše lokalne ili kantonalne vlasti mogle osmisliti i pomoći građanima u rješavaju problema, Jasmina Ferhatović Omerbegović smatra da bi nadležni mogli pomoći građanima putem subvencioniranja prelaska na plin ili strujno grijanje, provođenjem plinovoda u sela, te suzbijanjem nesavjesne i bespravne gradnje.

“To bi bilo i naše rješenje ovog problema, uključivanje nadležnih kroz spektar pristupa, ali naravno i podizanje svijesti kod lokalnog stanovništva o tome kakve posljedice zagađen zrak nosi. Naravno, želimo da kažemo da odgovornost ne leži na leđima samo jedne strane, ni građana, ni udruženja, ni vlasti, nego da je ovo problem koji svi zajedničkim snagama moramo riješiti”, zaključila je u razgovoru za Visoko.co.ba Jasmina Ferhatović Omerbegović iz visočkog “Eko-Vikinga”.

Visoko.co.ba / Redakcija / N. K.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE