BiHPolitikaZa Evropsku budućnost: NAPRIJED! Apeluje na Visokog predstavnika OHR-a za hitnu korekciju...

Za Evropsku budućnost: NAPRIJED! Apeluje na Visokog predstavnika OHR-a za hitnu korekciju Izbornog zakona

S obzirom da je očigledno da se Bosna i Herecgovina ponovo nalazi u situaciji „između čekića i nakovnja“, kad su euroatlanske integracije u pitanju, te da politika „štapa i mrkve“, kad je odnos međunarodne zajednice i lokalnih lidera u pitanju, smatramo da je nužna intervencija Visokog predsatvnika OHR-a kako bi se otkočile pozitivni procesi koji bi rezultirali otpočinjanjem pregovora sa EU o članstvu BiH u EU.

Očito je da dogovor iz Laktaša o Izmjenama izbornog zakona, a kojeg su navodno bili usaglasili lideri HDZ, SNSD-a i Trojke, ne može dobiti parlamentarnu saglasnost ostalih političkih subjekata u BiH, te da su neki međuanardoni predstvanici skeptični glede njegovog sadržaja, u smislu da ne odražava duh i standarde evropskih zakona, a da je rok postvaljen od strane Evropske komisije za ispunjavanje uslova za otpočinjanje pregovora vrlo blizu (kraj marta),  mi predlažemo da Visoki predstvanik OHR-a nametne svoja rješenja Izbornog zakona koja bi obuhvatala, između ostalog i mogućnost raspisivanja vanrednih izbora.

Samo takvom bi intervencijom Visoki predsatvnik OHR-a spasio historijsku priliku koja se ukazala pred BiH za otpočinjanje pregovora o njenom članstvu u EU. Samo ovaj razlog opravdava naše podržavanje nametanja odluka od strane Visokog predstvanika. Povrh toga takva intervencija bi djelovala koliko ohrabrujuće za lokalne političke subjekte, još više preventivno usljed vrlo jezivih poruka svjetskih lidera da bi se loša situacija sa ratišta u Ukrajini mogla prenijeti i na Balkan.

Uvođenjem prava na raspisivanje vanrednih izbora možda bi se stekli uvjeti da se raspusti parlement i da se ove godine održe i opći izbori skupa sa lokalnim.

Ovaj apel upućujemo nakon  dolaska Jamesa O'Berina u Sarajevo koji slovi kao jedan od kreatora Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i koji je svojim izjavama u Sarajevu ohrabrio sve dobronamjerne građane Bosne i Hercegovine, da je BiH ponovo u fokusu pažnje prije svih SAD-a.

Vjerujemo da će on imati u vidu ovakve prijedloge. Njemu posebno poručujemo da politika „mrkve i štapa“ nije dala rezultate jer sankcioniranje lokalnih lidera, kao što je stavljanje istih na crne liste, bar do sada ih nije odvratilo od njihovih loših, da ne kažemo kriminalnih politika.

Pokazalo se to i odlukom  u Domu Naroda PS BiH, gdje se odugovlačenjem pokušava osporiti usvojeno zakonsko rješenje u Zastupničkom domu PS BiH, kojim bi se bar malo vratilo povjerenje u izborni proces.

TIM za politička pitanja pokreta NAPRIJED!


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE