BiHLokalni izbori 2024Koga nam stranke nude kao nosioce listi za Gradsko vijeće Visoko

Koga nam stranke nude kao nosioce listi za Gradsko vijeće Visoko

Jednako interesantna i jednako važna kao i borba za mjesto gradonačelnika Visokog bit će i borba za 25 mjesta u Gradskom vijeću Visoko. Tih 25 vijećnika bi trebali biti nešto što se zove zakonodavna vlast, premda u Visokom u zadnjih 12 godina to je poprilično i obesmišljeno i kroz mnogobrojne primjere i dokazano kao tako.

Međutim, uloga nosioca liste neke stranke šalje nam poruku koga politički subjekt preferira kao svog najjačeg kandidata za kojeg misle da uživa najveće povjerenje među glasačima i za kojeg pretpostavljaju da može da “povuče” najviše glasova, a što u konačnici znači i broj mandata u Gradskom vijeću.

Ono što do sada znamo zvanično jeste da će nosilac liste SDA biti Esad Semić, aktuelni vijećnik i apsolutni pobjednik po broju osvijenih glasova prije četiri godine, Admir Babić je također aktuelni vijećnik koji je svojim angažmanom dobio povjerenje SDP-a da bude nosilac liste na predstojećim izborima. Još jedan aktuelni vijećnik Bajro Fejzić će biti nosilac liste kao kandidat DF-a. A zatim slijede imena čije stranke trenutno ne participiraju u Gradskom vijeću. Eldin Ganić će biti nosilac SBiH, Hamza Halilović će predvoditi listu Snage Naroda, dok još zvaničnu potvrdu nismo uspjeli dobiti ali je sasvim izvjesno da će Emir Osmanbašić biti nosilac liste NiP-a, a Elvedin Šabanović stranke NAPRIJED! (ukoliko se ova stranka ne odluči u konačnici da Šabanović bude kandidat za gradonačelnika), dok je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić još ranije izjavio da ova stranka koja je redovno u Gradskom vijeću Visoko imala svoje vijećnike neće učestvovati na Lokalnim izborima izuzev u Distriktu Brčko.

Da bi neko samostalno napravio većinu i činio apsolutnu vlast potrebno mu je 13 mandata i to je bar do sad bilo neizvodivo, pa su samim tim nužne koalicije. Tu dolazimo do novog momenta u kojem smo saznali da opozicija u Visokom neće nastupiti zajednički, a što nam opet ukazuje da je moguće da će se karte u Visokom nakon implementacije izbora dijeliti na sve moguće načine.

Gledajući izvan Visokog na višim razinama vlasti imamo razne kombinacije u kojima su trenutno u koaliciji SDA/DF/SBiH sa jedne strane dok su SDP/NiP/Snaga Naroda na drugoj strani, a sve to nije i ne mora biti nužno jer na nekim razinama vlasti to i nije tako. A nije nemoguća ni koalicija SDA / SDP.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE