Lokalne TemeVisočka Mreža mladih promocijom filma obilježila Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja...

Visočka Mreža mladih promocijom filma obilježila Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Premijerom filma Mreža mladih u Visokom proteklih dana obilježila je Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Za Visoko.co.ba piše: Hana Bašić

“Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godine rezolucijom 62/293 proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Na posljednjoj sjednici Rijaseta održanoj 11. juna 2020. prihvaćena je inicijativa za pokretanje kampanje kojom će se ova tema tretirati. I Mreža mladih je na online radionicama razgovarala o ovoj teškoj temi i dala svoj doprinos kako se ovo zlo nikada više ne bi ponovilo”, poručuju iz Mreže mladih.

Kroz svoj kratki dokumentarac, u kojemu se pojavljuju i sami članovi Mreže mladih, prikazali su nam svjedočenje žrtve silovanja koje se desilo tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu i pojasnili kako ovakve bolne priče nerijetko ostaju neispričane javnosti. Kroz ovaj projekat rade na podizanju svijesti o događanjima u Bosni i Hercegovini tokom ratnih devedesetih godina.

Prema riječima članova Mreže mladih saznajemo da je ideja za projekat potekla iz nedovoljne informiranosti o dešavanjima za vrijeme rata u BiH, kako kod mlađih generacija, tako i kod starijih. Mladi volonteri tvrde da je cilj projekta da se podigne svijest o zločinima koji su se desili na našim prostorima i zločincima koji su ih izvršili.

Ovom prilikom smo razgovarali sa koordinatorom Mreže mladih Visoko Edžnanom ef. Hajrić i članovima mreže.

“Postoji nešto što se zove ‘kulturni identitet’ a on predstavlja poimanje sebe kroz znanje koje proizilazi iz znjanja o kulturi kojoj pripadamo. Kultura sjećanja je posebno važna za današnje mlade ljude, u ovom slučaju Bošnjake. Mreža mladih kao jedinstven projekat Islamske zajednice BiH posebnu pažnju obraća na identitet, tradiciju i kulturu Bošnjaka. Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu je jedna teška tema, strašan događaj sa teškim posljedicama koji je zadesio naš narod. To je tema koja zaslužuje našu pažnju, naš ozbiljan odnos spram onoga šta su naše majke, sestre doživjele tokom agresije na našu domovinu. Važno nam je i stalo nam je do toga da naše cjelokupno društvo promisli i ima na pameti ovu temu koja je na margini naših sjećanja i osjećanja. Naše majke, sestre koje još uvijek žive sa nama trebaju podršku i razumijevanje, jer to je ono što njima najviše može pomoći”, kaže za početak koordinator Mreže mladih Visoko.

U razgovoru sa nama član mreže Dedić Ismail podijelio je svoj doživljaj ovog projekta, kojeg je imao priliku snimati.

“Snimajući ovaj projekat i slušajući razna svjedočenja žrtava nasilja bio sam užasnut činjenicom šta sve čovjek može da uradi drugom čovjeku. Nažalost, iako svijet napreduje u svim aspektima, to je i dalje prisutno u zaraćenim državama. Većina omladine nije dovoljno upućena u ratna dešavanja na prostorima BiH. Nedovoljna informisanost dovodi do zaborava, što se ne smije dogoditi.

Roditelji, škole, i ostale ustanove ne pokušavaju objasniti omladini kako se zapravo odvijao rat. Kardinalna greška našeg naroda je ta što misli da je to postala tabu tema i kako bi najbolje bilo da se sve ostavi u prošlosti. Kroz historiju se dešavalo bošnjačkom narodu da doživi nebrojeno mnogo pokolja i genocida zbog tog razloga. Upravo kroz ovakve projekte mi dižemo svijest našem narodu i zaustavljamo ponavljanje krvave historije”, ističe Dedić.

Edžnan ef. Hajrić nam je pojasnio i zašto je toliko bitno upoznati omladinu sa historijom.

“Postoji formalno i neformalno učenje. Mi kroz aktivnosti Mreže mladih radimo da ono neformalno znanje, koje nije dostupno svima, prenesemo na našu omladinu. Sjećajući se, obilježavajući bitne datume, davajući im značaj mi ustvari učimo i proučavamo historiju naše domovine. Historija je svjedok naše prošlosti. Da bismo išli naprijed, potrebno se je nekada osvrnuti unatrag.

‘Historija je učiteljica života’ izreka je koju vrijedi u životu primijeniti. Mi smo narod koji brzo zaboravlja, iz tog razloga naše aktivnosti će i u buduće biti usmjerene u pravcu kulture sjećanja i svijesti o događajima koji su iza nas. No, to nije prepreka da ne razmišljamo o budućnosti. Naprotiv, uzimajući pouku iz prošlosti zasigurno ćemo mudrije postupiti u budućnosti”, dodaje Hajrić.

Za sve članove našeg društva koji imaju želju da uče, da se druže i kvalitetno provode svoje vrijeme saznali smo kako možete postati dijelom ovakvog, ili nekog sličnog, projekta.

“Mreža mladih Visoko je otvorena za sve mlade ljude koji žele da prisustvuju našim aktivnostima. Unutar naše Mreže ima uspostavljena koordinacija između voditelja aktivnosti. Naši sastanci su prilika da se dobre ideje iznesu i osmisli njihova realizacija. Svi koji žele mogu da se priključe našem radu. Naše aktivnosti možete pratiti na facebook page-u Mreža mladih, gdje su predstavljene sve aktivnosti Mreže mladih Muftijstva sarajevskog”, poručuje koordinator ove organizacije.

Za kraj našeg razgovora naš saogovornik Ismail Dedić je sa nama u jednoj rečenici podijelio šta su on i njegove kolege naučile kroz ovaj projekat:

“Čovjek ne smije biti ujeden iz iste rupe dva puta!”

Nadamo se da će budućnost novih generacija biti sagrađena na temelju mudrih lekcija koje su naučili iz historije svojih naroda, ali isto tako da će bez predrasuda, mržnje i nasilja graditi svoj život dalje.

 

*Tekst autorice Hane Bašić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Hana Bašić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE