Lokalne TemeAjla Čaušević za FTV: Deepfake je nasilje

Ajla Čaušević za FTV: Deepfake je nasilje

U Jutarnjem programu u četvrtak sa Melikom Mehmedović – Ajla Čaušević, studentica prve godine master studija na odsjeku žurnalistike/komunikologije, spisateljica i novinarka.

-Koja je poruka koja se krije iza ovog filma, šta ste zapravo željeli poručiti gledaocima?-

“Ideja za istraživanje teme nasilja nad ženama kroz prizmu digitalne manipulacije u filmu “Deepfake je nasilje” rodila se iz sve veće zabrinutosti zbog zloupotrebe tehnologije deepfake. Bilo nam je važno da kroz film pokažemo i emotivnu i psihološku štetu koja se nanosi žrtvama. Naš cilj je bio da podignemo svijest o ovom ozbiljnom problemu i potaknemo diskusiju o potrebi za strožijim zakonima i podrškom za žrtve nasilja. Kroz filmsku naraciju, željeli smo da gledatelje emocionalno angažujemo i podstaknemo ih na razmišljanje o etičkim implikacijama tehnologije koja može biti zloupotrebljena na ovako štetan način.”

-Izuzetno bitna tema i evo Vi ste na neki način progovorili o svemu ovome, ali da gledaocima pojasnimo šta je to zapravo deepfake tehnologija?-

“Deepfake tehnologija predstavlja napredni oblik obrade fotografija i videa koji omogućava stvaranje realističnih lažnih medijskih sadržaja. Koristeći duboke neuronske mreže i tehnike strojnog učenja, deepfake tehnologija može zamijeniti lica ljudi na videozapisima, manipulisati njihovim glasovima i stvarati scenarije koji izgledaju autentično, iako su u potpunosti lažni. Ova tehnologija je postala poznata po svojoj sposobnosti da stvori uvjerljive lažne videozapise koji mogu biti korišteni u različite svrhe, od zabave do širenja dezinformacija ili čak zloupotrebe u svrhe prijevare ili manipulacije.”

-Vi ste mlada osoba i na neki način se i bavite ovim temama, razgovaramo li dovoljno o nasilju bilo kojeg oblika, pogotovo sa mladim ljudima?-

“Pa razgovor o nasilju, bez obzira na oblik, izuzetno je važan, posebno s mladim ljudima. Osiguravanje otvorenog i osjetljivog dijaloga može pomoći u podizanju svijesti o različitim oblicima nasilja te olakšati prepoznavanje i sprječavanje nasilnog ponašanja. Međutim, može se smatrati da ponekad nedostaje fokus na ovu temu ili da se ne pridaje dovoljno pažnje odgovarajućim aspektima kao što su prevencija, podrška žrtvama nasilja i edukacija o zdravim međuljudskim odnosima. Zapravo je važno kontinuirano poticati otvorene i inkluzivne razgovore o nasilju kako bi se stvorilo sigurno okruženje za sve pojedince, a samim tim i mlade.”

-Na tragu toga Vi ste prošli petak i razgovarali sa studentima i predstavili im ovaj film. Kakve su njihove reakcije, šta oni kažu na ovu temu?-

“Film je izazvao širok spektar reakcija. S jedne strane tu je zaljubljenost u tehnologiju, mnogi studenti su bili iznenađeni realističnim efektima deepfake tehnologije. Mnogi su bili fascinirani time kako tehnologija može tako vjerno rekreirati ljudske izraze i pokrete. S druge strane tu je naravno etika i zabrinutost. Dok su neki bili oduševljeni tehnološkim dostignućima, drugi su izrazili zabrinutost oko etičkih implikacija korištenja deepfake tehnologije. Pojavila su se pitanja o privatnosti, mogućnosti zloupotrebe i potencijalu za širenje dezinformacija. Studenti su raspravljali o tome kako bi se ova tehnologija mogla koristiti na pozitivan, ali i na štetan način.”

Cijeli intervju možete pogledati u jutarnjem programu FTV “Dobro jutro, BiH!”.

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE