Home Lokalne Teme (VIDEO) Priča o crkvi Začeća sv. Jovana Krstitelja na Golom Brdu kod Visokog

(VIDEO) Priča o crkvi Začeća sv. Jovana Krstitelja na Golom Brdu kod Visokog

0
(VIDEO) Priča o crkvi Začeća sv. Jovana Krstitelja na Golom Brdu kod Visokog

Crkva Začeća sv. Jovana Krstitelja se nalazi na Golom Brdu, mjestu između naselja Moštre i Zimča kod Visokog. Parohija golobrdska je formirana krajem augusta 1985. godine od dijelova parohija u Kaknju i Visokom. Tada su od visočke parohije uzeta sela Topuzovo Polje, Muhašinovići, Biskupići i Gornje Moštre. Poslije formiranja parohije,za prvog paroha golobrdskog postavljen je jerej Milorad Vujić, koji je na tom mjestu ostao do početka ratnih dešavanja na ovom području.

Na Golom Brdu prvobitna kapela je nakon mnogo problema izgrađena još 1947. godine, ali kako je pravljena od slabog materijala, već početkom 70-ih godina prošlog vijeka nije bila uslovna za korištenje. Zbog toga je pokrenuta izgradnja drugog objekta za sličnu namjenu, s tim da je uz njega 1976. godine dozidan zvonik, a nedugo nakon toga kapela je pretvorena u hram.

Odbor za izgradnju hrama činili su Bogdan Tomić, Mlađen Krajišnik, Ostoja Ćulum, Mitar Marković, Novica Vojvodić, Savo Milanović i Milutin Vojinović.

Objekat više godina nije imao jasno definisanu funkciju, pa je korišten kao grobljanska kapela i povremeno bogoslužbeno mjesto. Zato u njemu i nije bilo onoga što je karakteristično za hram kao što su časna trpeza i žrtvenik, a nije bilo ni inventara, odnosno postolja za cjelivajuće ikone i pjevnice te svešteničkih odeždi, bogoslužbenih sasuda i knjiga.

Po formiranju parohije golobrske 1985. godine, objekat je dakle naimenovan u hram i posvećen prazniku Začeća sv. Jovana Krstitelja.

20. juna 1992. godine granatama je pogođen ovaj hram, kojom prilikom je izgorjela krovna konstrukcija sa inventarom. Ubrzo nakon toga ukradeno je i zvono sa zvonika, koje nikada nije pronađeno i vraćeno. Obnova hrama je uslijedila 1998. godine, a veliko svještanje istog izvršio je mitropolit Nikolaj, 15. oktobra 2006. godine, uz sasluženje episkopa Teodosija.

Ono što je također zanimljivo jeste da je nedugo nakon njegovog postavljanja, ukradeno i drugo zvono sa zvonika hrama, a 2012. godine nabavljeno je treće zvono.

Stara kapela je srušena 1986. godine, a na tom mjestu je podignuta crkvena sala. 1996. godine nepoznata lica su ukrala krovnu konstrukciju sa sale, da bi uz pomoć firme IGM iz Visokog, bila postavljena nova krovna konstrukcija.

Do uspostavljanja parohije golobrdske molitveni skup održavan je na praznik Vaznesenja Hristovog, dok su grobljanski skupovi sada vezani za Zadušnice i Markovdan.

Nakon rata, hram opslužuju parosi iz Zenice i Kaknja i to Miroslav Drinčić (do 1997. godine), Jadran Danilović (od 1997. do 1999. godine), Boris Banduka (od 1999. do 2001. godine), Miroslav Vujičić (od 19. novembra 2002.), Marko Maleš (od 11. juna 2007. godine) i Dragiša Cvjetković (od 9. marta 2015. godine).

Na prostoru golobrdske parohije bilo je šest grobalja od kojih je pet bilo aktivno i sa istim brojem kapela. U pitanju su lokaliteti Ravne, Grabić, Paljike, Radovlje i Boće.

Parohija golobrdska obuhvata naselja Topuzovo Polje, Biskupići, Muhašinovići, Donja i Gornja Zimča, Kozarci, Moštre, Kološići, Pučišće, Bradve, Vilenjak, Gunjače, Kalotići, Maurovići, Radovlje, Kondžilo i Džindići.

 

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

Komentari

komentara