Visočanin Enis Džafić, direktor ŽFBiH: Dovezli smo u Sarajevo 760 tona pšenice, vozovi rade punom parom

Na sarajevskoj teretnoj stanici Alipašin most stigao je voz sa pšenicom iz Hrvatske i u toku je carninjenje, a poslije toga će pšenica završiti u mlinu Klasa.

Kako su za Faktor.ba rekli u Željeznicama Federacije BiH kompozicija sa pšenicom stigla je iz Vinkovaca u 25 teretnih vagona. To znači da je dopremljeno 760 tona pšenice.

Foto: Faktor.ba
Foto: Faktor.ba

Teretni saobraćaj Željeznica Federacije BiH, uprkos ograničenim mjerama povodom epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu izazvane koronavirusom, rade punom parom. Prijevoz putnika je zabranjen.

– Željeznice FBiH, imaju toliko posla da su 9. aprila isplatili plaću za mart, što ukupno iznosi 6,2 miliona maraka i na to su još dodatno uplatili 700 hiljada maraka dugova za poreze od ranije – kazao je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH za Faktor.

Što se tiče funkcionisanja teretnog saobraćaja, odgovorili smo uspješno na sve potrebe privrede. Uredno ugljem iz rudnika snabdijevamo sve termoelektrane. Time smo veoma važna karika u lancu elektroenergetskog sektora za normalnu proizvodnju električne energije. Dnevno iz rudnika do termoelektrane prevezemo oko 10 hiljada tona uglja. Omogućen je i nesmetan rad ArcelorMittala, kompanije Gikil iz Lukavca, Natron Hayata iz Maglaja. Iz Ploča-Hrvatska dopremamo šećer do Brčko distrikta. Zaključen je ugovor sa kompanijom Klas o dovozu pšenice. Nesmetano se odvija i prijevoz nafte i naftnih derivata za Hold Inu i Hifa Oil – pojašnjava Džafić.

Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH
Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH

Teretni saobraćaj, prema riječima direktora Željeznica FBiH, zadovoljava u ovim vanrednim uvjetima sve potrebe privrede u BiH.

– Teretni saobraćaj nesmetano se odvija do Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske i ovo su sve destinacije gdje Željeznice FBiH prevoze robu za uvoz ili izvoz. BiH najviše izvozi poluproizvoda i gotove proizvoda od željeza iz ArcerolMittala u Mađarsku, Hrvatsku i Sloveniju. Dominatan je i izvoz koksa u Srbiju za Željezaru Smederevo. Alumina iz Zvornika vrši izvoz preko luke Ploče. Mjesečno se izveze oko 8.000 tona sode za Sloveniju i Slovačku. Izvozi i Natron Hayat – dodaje Džafić.

Kako kaže, BiH uvozi robe široke potrošnje, ali i ugalj.

– Ugalj i koks uvozi ArcerolMittal iz Češke. Kompletan uvoz nafte je iz Hrvatske. Mazut se uvozi iz Srbije (Pančevo) za Zenicu. Drvo za proizvodnju u Natron Hayatu uvozi se iz Češke. U kontejnerima prevozimo robu iz uvoza široke potrošnje, to je uglavnom kafa. I sva druga roba za široku potrošnju uvozi se u kontejnerima pa ne mogu tačno najbrojati o kojoj vrsti robe se radi – kaže Džafić.

Visoko.co.ba / Faktor.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.