NaslovnicaSvijetUNHCR: Četiri...

UNHCR: Četiri miliona djece izbjeglica ne ide u školu

Četiri miliona djece izbjeglica ne ide u školu, što je porast od pola miliona djece koja nisu u školama u odnosu na period od prije samo godinu dana, navedeno je u izvještaju koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) objavila danas.

Da je obrazovanje izbjeglica u krizi pokazuje da upis djece izbjeglica ne uspijeva da održi korak sa sve većim brojem izbjeglica, uprkos naporima vlada, UNHCR i njegovih partnera.

Krajem 2017. godine u svijetu je bilo je više od 25,4 miliona izbjeglica, od toga 19,9 miliona pod mandatom UNHCR-a.

Više od polovine, 52 posto, činila su djeca, među kojima je bilo 7,4 miliona djece školskog uzrasta.

“Obrazovanje je način da se pomogne djeci da zacijele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina”, rekao je visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi, dodavši da bez obrazovanja, biće napravljena bespovratna šteta budućnosti ove djece i njihovih zajednica.

Tek 61 posto djece izbjeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 posto djece širom svijeta.

Ovaj jaz se produbljuje kako djeca rastu.

Skoro dvije trećine djece izbjeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu.

Opšte uzevši, 23 posto djece izbjeglica pohađa srednju školu, u poređenju sa 84 posto djece širom svijeta.

Na tercijarnom nivou ovaj jaz prerasta u ambis.

Globalno posmatrano, stopa upisa u visokoškolske ustanove je 37posto, u odnosu na samo jedan posto izbjeglica koji ima tu šansu.

Ovaj podatak se ne mijenja u posljednje tri godine.

“Škola je prvo mjesto poslije mjeseci ili čak godina na kome djeca izbjeglica imaju bilo kakvu rutinu” naveo je Grandi, ističući da posmatrajući trenutne trendove, stotine hiljada djece će ući u ove zabrinjavajuće statistike u odsustvu hitnih ulaganja u ovu oblast.

Izvještaj ističe napredak koji su ostvarile zemlje koje su se obavezale da poštuju Deklaraciju iz New Yorka za izbjeglice i migrante i da upišu dodatnih 500.000 djece izbjeglica koja ranije nisu pohađala školu tokom 2017. godine.

U isto vrijeme, izvještaj apeluje da se više učini da bi se obezbijedilo da sve izbjeglice dobiju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju.

Izvještaj poziva zemlje prijema da uključe djecu izbjeglica u nacionalne obrazovne sisteme, uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja kako bi se omogućilo postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj djeci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili visoke škole.

Izvještaj ukazuje da 92 posto djece izbjeglica školskog uzrasta živi u zemljama u razvoju i da im je potrebna kontinuirana finansijska pomoć međunarodne zajednice i zalaže se za formiranje snažnijih partnerstava sa privatnim sektorom, humanitarnim i razvojnim organizacijama i državama u cilju povećanja broja održivih riješenja za obrazovanje izbjeglica.

Onasa/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.