ZanimljivostiOko 76 posto djece u Ujedinjenom Kraljevstvu želi više vremena provoditi u...

Oko 76 posto djece u Ujedinjenom Kraljevstvu želi više vremena provoditi u prirodi

Studija sprovedena u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da više od tri četvrtine djece u toj zemlji želi provesti više vremena u prirodi.

Kako prenosi “The Guardian”, 1.000 djece uzrasta od sedam do 14 godina i 1.000 roditelja učestvovalo je u istraživanju koje je u februaru proveo Censuswide, u saradnji sa “National Trust”, organizacijom koja radi na zaštiti prirodnog naslijeđa u Engleskoj i Škotskoj.

Oko 76 posto ispitane djece reklo je da želi više vremena provoditi u prirodi, a 56 posto je reklo da želi bolji pristup prirodi.

U anketi je navedeno da je 63 posto roditelja bilo u mogućnosti da odvede svoju djecu u prirodu jednom sedmično ili rjeđe, a kao glavni razlog su naveli problem u transportu do tih mjesta.

U istraživanju, 80 posto roditelja dijeli mišljenje da bi država trebala osigurati da zelene površine budu na 15 minuta hoda od mjesta gdje žive djeca.

Nacionalni fond je pozvao vladu da poštuje želje roditelja.

Istraživanja pokazuju da vrijeme provedeno u prirodi uvelike doprinosi zdravlju djece.

Prema zvaničnim podacima, 38 posto stanovništva živi više od 15 minuta hoda od zelenih površina ili jezera, rijeka i mora.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE