SvijetU pritvoru ostaju svi zvaničnici povezani s korupcijom u Evropskom parlamentu

U pritvoru ostaju svi zvaničnici povezani s korupcijom u Evropskom parlamentu

Belgijski sud je danas, pojedinačno razmatrajući žalbe pritvorenih, odlučio da u pritvoru zadrži bivšeg šefa jedne nevladine orgnizacije i jednog bivšeg socijalističkog europoslanika, Italijana Pier-Antonija Panzerija, osumnjičene u istrazi korupcije u Evropskom parlamentu u koju je umješan Katar.

Njih dvojica su uhapšena 9. decembra, kada i tadašnja potpredsjednica Evropskog paralmenta, grčka socijalistička europoslanica Eva Kaili, i njen partner i poslanički pomoćnik, Italijan Francesco Giorgi.

Njih četvoro je osumnjičeno za “pripadnost kriminalnoj organizaciji”, za “pranje novca” i korupciju što je izazvalo šok u Europarlamentu i pokvarilo odnose Katara i Evropske unije.

Sud u Briselu je 14. decembra odlučio da mjesec dana zadrži u pritvoru Panzerija i Giorgija, a prošlog četvrtka je donio istu odluku u vezi sa bivšom podpredsjednicom EP Kaili.

Sud je danas razmatrao žalbu Panzerija na pritvor, ali je odluka odložena do 17. januara što znači da je on automatski zadržan u pritvoru.

Četvrti optuženi Italijan koji vodi nevladinu organizaciju “No Peace Without Justice”, Niccolo Figa-Talamanca, pušten je kući uz nošenje elektronske narukvice 14. decembra, ali je ta odluka suspendovana po žalbi tužilaštva, te i on ostaje u pritvoru.

Francesco Giorgi se nije žalio na zadržavanju u pritvoru, a advokati Eve Kaili su rekli da ne namjeravaju da se žale.

Tokom istrage u Belgiji od 9. do 12. decembra sprovedeno je dvadeset pretresa uključujući i u Evropskom parlamentu. Istražitelji su ukupno našli 1,5 milion eura u gotovini, prema navodima jednog sudskog izvora.

Oko 600.000 eura zaplijenjeno je u domu Panzerija koji je poslije isteka svog mandata kao europoslanik, 2019, osnovao nevladinu organizaciju “Fight Impunity”. Njegova supruga i ćerka, za koje je izdat evropski nalog za hapšenje, privedene su u Italiji gdje sudski osporavaju izručenje Belgiji.

Eva Kaili koja je sredinom decembra smijenjena s mjesta potpredsjednice Evropskog parlamenta, ponavlja da nije dobila novac od Katara da utiče na političke odluke Europarlamenta, a njen advokat je njenog partnera Giorgija optužio da je uzimajući novac “iznevjerio njeno povjerenje”.

Po jednom sudskom izvoru, kese pune novčanica u vrijednosti od 150.000 eura nađene su u briselskom stanu Kaili, a kod njenog oca u hotelskoj sobi i torba sa još 750.000 eura u gotovini.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE